Polent-B
Ik als foodsnob at niet zo vaak een worst, dus toen ik zo’n tien jaar geleden condimentarisch werd (maar daar nog niet zo’n chique foodsnobnaam aan had gegeven), was deze gewoon langzaam uit mijn patroon vertrokken. Tot ik polenta ging maken en in veel recepten zag dat het goed werkt met een worst. Dat leek me wel wat, je krijgt er een beetje Dolomitisch Tirolerhut-gevoel bij.
Ik starte mijn zoektocht met de vegetarische Bratwurst en dacht dat ik een lange weg te gaan zou hebben om dit goed te krijgen. Eenmaal thuis gooide ik er eentje in de pan. Om te kijken of ie goed was, nam ik een hapje ervan. Mijn god, dat ding! Echt te gek, hij wordt zelfs knapperig. Ik gooide meteen de tweede worst ook in de pan, voor mijzelf alleen. Fuck it, ik heb wat in te halen. (Nee, ik word niet gesponsord door de Vegetarische slager. Dat zou raar zijn, als die dít zouden sponsoren en niet gewoon iets vegetarisch.)
Dit gerecht is, anders dan bij Polent-A, ook heel geschikt voor kinderen en heeft prima voldoende proteïne, door de worst – zeker als je er twee eet, de spinazie en de polenta zelf. Anders dan bij Polent-A doe ik hier wat boter door de jus, maar laat ik hier de bacon eruit. De knisperige structuur wordt al bereikt met de worst en de boter geeft hem het ideale Italiaanse berg-delicatessen-hut-gevoel. (Ik word trouwens ook niet gesponsord door Itiliaanse bergdelicatessenhutten).
Wil je toch bacon erin? Beloofd dan dat je het klontje boter eruit haalt. De carbon-foodprint van boter is maar liefst 13 kilo CO2 per kilo. Bacon is lager, ongeveer 7 kilo CO2 per kilo boter. De 30 gram bacon is voor de natuur niet slechter dan 20 gram boter. De rest van de bacon maak je los van elkaar en bewaar je in de vriezer (anders heeft dit alles waarschijnlijk nog geen nut, want dan moet je die bacon alsnog snel opeten).
Polenta met vegetarische worst en spinazie
2 personen
Polenta 100 gram
15 gram parmigano
1 biologische citroen
2 vegetarische braadworsten (vegetarische slager of Lidl)|
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel appelazijn (liefst troebel, nog liever met de moeder in de fles*)
1 eetlepel sojasaus
1/2 eetlepel mayple sirup (of een andere hipsterige zoetmaker, of anders gewoon suiker)20 gram boter
Maak polenta volgens het basisrecept. Week de polenta een nacht in water met citroensap. Kook de polenta zo’n 20 minuten (of iets langer) in het weekwater.
Bak de worsten een paar minuten voor de polenta klaar is in de olijfolie, doe hetzelfde in een andere pan met de spinazie.
Haal de worst uit de pan en mix de overgebleven olijfolie met de sojasaus, mayple sirup, appelazijn en boter. Roer een theelepel van deze mix door de spinazie.
Rasp de Parmigiano en citroenrasp door de polenta en serveer direct.