Oké geinig, dat basisrecept voor polenta, maar wat nou? Wat eet je in vredesnaam met gekookte mais? Ik heb twee recepten gemaakt om je een beetje wegwijs te maken. Vandaag Polent-A. Deze is een beetje chique, doet het leuk als tweede gang, na een salade als voorgerecht.
Sidenote: dit recept bevat niet zoveel proteïne (eiwit). In het meest gunstige geval komen we uit op 10 gram. Polenta heeft voor een koolhydraat wel aardig wat proteïne, zo’n 9 gram per 100 gram. De pijnboompitten en bacon hebben heel veel proteïne (24 en 37 gram), maar de pijnboompitten zijn dus heel duur en de bacon niet dier- en planeetvriendelijk, dus daarvan gebruiken we niet teveel. In het meest gunstige geval komen we uit op zo’n 10 gram proteïne over deze maaltijd.
Wat betekent dit? Als je wat duurzamer wilt eten en dus minder proteïne wilt halen uit dierlijke producten, is het slim om te spelen met eiwitten over de hele dag. Zo kun je hierop letten bij de salade en kiezen voor eiwitrijke groente, zoals spinazie en gegrilde broccoli en er zaden of noten overheen strooien.
Mocht je oma op bezoek komen, serveer dan spruiten bij je polenta, daar zit ook veel eiwit in. Avocado heeft ook veel eiwit. Die gebruikt wel veel water en knijpt Peruaanse boeren uit, dus niet te scheutig daarmee.
Vind je pijnboompitten te duur? Zijn ze ook. Een tip: je kunt ze een half jaar
in de vriezer bewaren. Wil je iets anders dan pijnboompitten, kies dan voor gehakte cashewnoten of amandelschaafsel.
Overigens, ik heb de oesterzwamtruc gepikt van een geweldig blog: Green Kitchen Stories (zij zouden wel de 30 gram bacon en de halve eetlepel suiker die ik toevoeg, verafschuwen. Dus zeg het maar niet te hard)
Polenta met appelazijn-oesterzwam, 2 personen:
Polenta 100 gram
15 gram parmigano
1 biologische citroen
150 gram oesterzwam
1 eetlepel appelazijn (liefst troebel, nog liever met de moeder in de fles)
1 eetlepel sojasaus
1/2 eetlepel suiker
30 gram bacon (bewaar de rest in de vriezer)
olijfolie
40 gram pijnboompitten
Maak polenta volgens het basisrecept. Week de polenta een nacht in water met citroensap. Kook de polenta zo’n 20 minuten (of iets langer) in het weekwater.
Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin kleuren. Als je (een neiging tot) ADHD hebt, blijf dan de pan continue schudden. Niet dat dit echt hoeft, maar anders vergeet je de pan weer en dan verbranden de pijnboompitten.
Gooi flink wat olijfolie in de pan en bak hierin de bacon knapperig. Ik weet dat het gek is om zoiets vets met olijfolie te bakken, maar de bacon wordt veel mooier en de olijfolie neemt veel baconsmaak op. Als de bacon knapperig is leg je hem opzij op een bord. Laat de olie in de pan.
Mix de appelazijn met de sojasaus en marineer de oesterzwammen een paar minuten. Bak de oesterzwammen in de bacon-olijfolie. Pak vervolgens een andere pan (liefst een zware) en druk met de bodem de oesterzwammen goed plat voor een minuut. Draai het vuur laag, strooi de suiker in de pan en laat de oesterzwammen zachtjes karamelliseren. Druk er nog een half minuutje op met de pan en haal ze uit de pan. Mix het bakvet met een eetlepel water.
Als de polenta klaar is, rasp er Parmigano doorheen en de citroenrasp. Serveer direct. Leg een rondje polenta op het bord, drapeer de oesterzwammen met bacon over een kant, met het bakvet aan de zijkant. Strooi de pijnboompitten over het hele bord.