*met 1/3 gewoon gehakt, 2/3 vegan gehakt en niemand die het doorheeft
Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht en wordt meestal gegeten met geruld gehakt, groente op zuur en een ei. De Koreanen zien het traditioneel als een restjes-gerecht. Maar hun kliekjes zijn niet de onze. Als een gemiddelde Koreaan haar koelkast open doet dan krijgt ze een walhalla aan kimchi en gezuurde groenten te zien – en maakt daar bibimbap van. Als ik mijn koelkast opendoe, vind ik een verdroogde courgette en een pot augurken. Wij stervelingen kunnen alleen bibimbap eten van onze restjes, als we de vorige dag bimbim bap hebben gegeten.
Nu, omdat bibimbap natuurlijk geen vaste samenstelling kent, kun je het prima vegetarisch maken. Alleen, dat doen de meeste mensen liever niet en als je het bestelt, dan krijg je het stevast met gehakt. En nu bimibap ook doordringt buiten de urban-hipster-wijken en dus steeds meer mensen bimibap eten en niet al die mensen vegan-bewuste hipsters zijn, is natuurlijk niet iedereen tevreden met wat tofu in plaats van gehakt. Daarom ging ik op zoek naar een condimentarische versie van bibimbap.
Voor dit recept gebruik ik mijn nieuwe vondst: half om half gehatkt: ⅓ gewoon gehakt en ⅔ vegan gehakt, lard en worcestershiresaus. Je merkt het verschil niet.
Wil je het goedkoper, vervang het vegan gehakt door gerulde tofu met een extra beetje suiker zodat deze karameliseert. Wil je minder vlees, rul dan vegan gehakt in de pan met minuscule stukjes gensenden lardeerspek (per persoon een theelepel) en worcestershiresaus.
Overigens is het authentieke recept met Kimchi. Heb jij niet een Koreaans-achtig gevulde koelkast met kimchi en wil je niet de rukdure kimchi kopen in de toko? Maak dan mijn rettich op het zuur. Om je verder niet teveel op stang te jagen, gaan we verder geen groenten op zuur leggen, maar voegen we een mango toe.
Overigens lijkt dit recept echt een teringwerk en dat is het ook, maar het wordt steeds minder en je wordt er steeds sneller in. Je kunt het ook met witte rijst maken trouwens, daar ben je vrij in.
Voor 4 personen:
Planten:
1 komkommer (of courgette)
1 bak taugé
1 knoflookteen
2 bosuitjes
2 theelepels sesamolie
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels azijn
8 shitakes (gedroogd kan ook, uit de toko, week ze dan even een half uurtje en haal het steeltje eraf voor je ze gebruikt) of andere paddenstoelen.
1 mango (eventueel, hoeft niet)
2 vellen nori in stukjes
Rettichsalade en/of kimchi
Half-om-half gehakt:
100 gram gewoon gehakt
200 gram vega-gehakt
scheutje worcestershiresaus
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel suiker
1 knoflookteen fijngehakt
2 eetlepels sesamolie
2 eetlepels lard
De rest:
Zwarte rijst
4 eieren
Gochujang (gefermenteerde chilipasta, toko)
Breng een kookpan water met flink wat zout aan de kook. Snijd knoflookteentje heel klein en gooi in pan. Doe taugé erbij en laat 1,5 koken. Haal pan van het vuur en gooi tauge direct door vergiet. Laat alles even uitstomen, doe het in een apart bakje en giet hier de andere helft van je dressing overheen.
Snijd paddenstoelen in plakjes en bak ze kort in lard of andere olie met theelepel suiker. Blus af met halve theelepel azijn, haal uit pan en doe in ander bakje (ja ik hoop dat je een vaatwasser hebt).
Snijd mango in kleine blokjes. Op YouTube vind je ongeveer 1700 filmpjes hoe je slim je mango snijd, dus kijk die even als je nog niet weet hoe je slim een mango snijd.
Knip de vellen nori in hele kleine stukjes. Kleine reepjes is het mooist, als je daar het geduld voor hebt.
Mix voor het gehakt alle ingrediënten behalve de sesamolie met elkaar en laat dit even marineren. Maak een pan goed heet, doe lard in de pan en rul het gehakt hierin. Bak het goed aan. Zet de pan uit en gooi er de sesamolie overheen. Week de zwarte rijst het liefst een paar uur in het water en kook hem vervolgens in 15 minuten gaar (anders moet je de rijst drie kwartier koken, zonde van jouw en moeder natuur haar energie).