Ricotta en citroenrasp zouden moeten trouwen met elkaar zodat ze altijd samen zijn (maar dan moet de citroenrasp wel een open relatie met ricotta want die moet dus echt openlijk kunnen flirten met alles, ik pleit voor meer citroenrasp ook daar waar je hem niet verwacht).
Ricotta is te gek (vooral met citroenrasp) het heeft een bijzonder lage CO2-waarde want het wordt gemaakt van het perswater van gewone kaas. Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’ en is dus eigenlijk geen echte kaas, maar een restproduct van gewone kaas (waarom je dan €2,50 betaalt voor een bakkie, mag Joost weten).
Kleine side-note, let wel op dat je niet de Ricotta koopt van de Albert Heijn, die is net nieuw in het schap en ze zijn er nog niet, zeg maar.
Je kunt de pizza ook op een gewone pizzabodem maken. Of zelf een bloemkoolpizzabodem maken. Dat is alleen wel echt takkeveel werk dus ik doe dat zelf eigenlijk nooit, omdat ik deze pizza eet als ik weinig zin heb om te koken. Ik bewaar als ik alleen eet, de andere bodem in de vriezer.
Ingrediënten
2 pizzabodems (Magioni bloemkool)
2/3 venkel
2/3 courgette
½ potje kappertjes
rasp en sap van 1 citroen
⅔ bakje ricotta
eventueel: 1 pepertje (gedroogd of vers) en verse basilicum.
Verwarm oven voor op 220 graden. Snijd de courgette en de venkel met de mandoline of dunsnijder in dunne plakken. Leg de courgette in een bakje met wat citroensap en zout. Mix de ricotta met wat kappertjes, de helft van de rasp, zout en peper en eventueel wat chilipeper en verse basilicum. Smeer wat van het ricottamengsel op de bodem van de pizza. Beleg de pizza eerst met de venkel en dan de gezuurde courgette. Draai de courgette in het midden om, zodat hij niet plat op de pizza ligt (alsof je hem drapeert). Druppel er wat olijfolie overheen en eventueel wat zout. Leg wat van die leuke kleine hoopjes ricotta bovenop je pizza en bestrooi met rest citroenrasp en kappertjes. Doe de pizza 12 minuten in oven, of tot de bodem een beetje verkleurd is.
De rest van courgete, kappertjes en venkel is de volgende dag een fijne salade, gebruikt het citroensap als dressing met olijfolie en voeg wat hazelnoten (of welke noten je in huis hebt) en sinaasappelpartjes toe.
PS Mocht je deze pizza lekker vinden, overweeg dan de aanschaf van een Microplane rasp en een mandoline, want de pizza gaat dan na vijf minuten in de oven. Dat is dan 60 euro bovenop je pizza, maar als je vijf keer geen pizza afhaalt dan is dat er ongeveer wel uit en na deze pizza ga je echt minder pizza afhalen. Diepteinvestering dus.
Ik gebruik de mandoline voor bijna alles wat ik moet snijden, met een ovenwant die ik speciaal heb gedoneerd aan de mandoline, want anders ben ik bang voor de mandoline,
De microplane-rasp neem ik zelfs mee op vakantie.