Wat heb je nodig in je keuken? Laten we beginnen met wat je niet nodig hebt. Ga eens door je keuken heen en gooi alles weg wat je niet nodig hebt. Een appelsnijder mag je alleen houden als je werkelijk appels door zo’n mal ding haalt. Eén mengkom is voldoende, twee slakommen is de max.
En dan, wat heb je wel nodig? Het voelt na het weggooien misschien wat vreemd om er weer dingen bij te kopen, maar deze zaken beschouw ik zelf als essentieel.
Dit molenmes Dit is een kleiner mes dan een koksmes en slijt niet snel. Het is mijn favoriete mesje.
Mandoline: ik had dit ding gekocht en dacht, gadverdamme, dit is echt eng en ga ik niet gebruiken. Maar sinds ik er een grote werkhandschoen altijd aantrek voor ik hem gebruik (dat is heilig, zonder dat mag ik niet dit ding gebruiken), is het echt ideaal en snij ik er werkelijk alles mee, ook bijvoorbeeld uien voor ik ze ga ik bakken. Drie uien in een halve minuut, ik blijf me verbazen over hoe snel dit gaat. Ik gebruik mijn koksmes amper nog.
Microplane-rasp je denkt vast eerst, waarom 20 euro voor een rasp betalen? Maar als je eenmaal met deze rasp hebt geraspt, wil je niet anders meer en gooi je dat vierkante apparaat met verschillende rasp-opties meteen het raam uit. En je denkt misschien, maar ik rasp niets? Dat ga je wel doen met deze rasp.
Vijzel. Voor het stampen van noten en kruiden.
Juliene-snijder. Dit malle dingetje van 3,50 zorgt ervoor dat je salades eruitzien alsof je hem bij de Thaise afhaal hebt gehaald voor 13,50. Value for money!
Pincet. Toen mijn vriendje destijds aankwam met deze mega-pincet lachte ik hem uit. Alsof je de wenkbrauwen van een bultrug gaat bijwerken. Inmiddels begrijp ik de waarde van de pincet: het is een lifesaver. Ik neem hem zelfs mee op vakantie. Je draait er heel gemakkelijk je gegrilde groente mee om, plukt er limoenblaadjes mee uit de soep en draait er stokjes mee om. Ook op de bbq is dit ding ideaal. Ik heb er zelf een van het merk sabatier en daar ben ik verliefd op. Klinkt ook lekker chique, Sabatier.
Staafmixer op minstens 800 watt. Dat goedkope ding gaat je niet echt iets brengen. Het voordeel is van een nieuwe bestellen is dat je er tegenwoordig vaak een mengkom bij krijgt en je met de mengkom eigenlijk bijna alles maken wat je met een keukenmachine kan maken. Dus al die recepten die dan vragen om een keukenmachine en die jij dan niet kan maken – zucht – die kan je nu wel maken. Deze van Kenwood heb ik zelf en is echt heel goed, hij doet het al acht jaar.
Aanzetstaal diamant.
Je hebt vast ergens een koksmes van medium kwaliteit wat het dan ook niet meer zo goed doet. Dat komt niet alleen vanwege de belabberde kwaliteit, maar ook vaak omdat je het niet slijpt, wat wel echt essentieel is. Ook een niet zo chique mes wordt daardoor nog best wel bruikbaar. Het is beter om eerst een goed aanzetstaal te kopen en even je huidige messen weer bruikbaar te maken en dan pas als je het echt vaak gebruikt en er meer zin in hebt, een goed mes te kopen. Dat aanzetstaal heb je ook nodig bij goede messen. Denk je dat je niet kan slijpen? Dat is niet moeilijk. Gewoon even mes natmaken (vind ik makkelijk) op 15 graden houden, en woesh, woesh, je aanzetstaal er langs. Er zijn filmpjes hoe het echt moet, maar ik doe het dus zo en dat werkt prima. Maakt ook zeer veel indruk bij tafelgenoten (mits juiste blik). Ik vind een platte wel echt fijner dan een ronde, dus ik heb je een platte optie gegeven.