Tom Ka Kai is voor mij het lekkerst als alles erin gaat. Daarom is de moeite voor deze soep vooral de tocht naar de toko. Het fijne is wel dat alle toko-ingrediënten uit de vriezer komen of te bewaren zijn, en de rest in de supermarkt te halen is. De bereidingstijd is dus de eerste keer voor deze soep zo’n anderhalve dagdeel, zeker als je uit een randgemeente komt, en daarna maximaal een half uur.
Overigens, dit is 1,5 liter soep en dat is dus prima als diner of voorgerecht voor een gezelschap van 4 man, maar ook als ik alleen ben maak ik al deze soep en eet ik er heel veel van. Ik maak hem dan met veel minder kokosmelk (ik dacht altijd dat dat gezond was, want plantaardig. Maar ook plantaardig vet is gewoon vet. Het kon ook niet anders he, dat iets dat zo lekker romig is, dan gewoon gezond zou zijn. Nu goed. Er zit dan geen cholesterol in, maar je wordt er wel gewoon dik van als je er veel van eet. 1 gram vet is geeft 9 kcal, er zit 17 gram verzadigd – ook nog eens! Daar mag je maar 50 gram per dag van – vet in 100 gram, dus niet te scheutig toch maar) en ik gebruik dan ook veel minder paddenstoelen.
Maak je de soep met garnalen? Haal dan de garnalen uit hun jas, kook de jasjes met wat water en gebruik dat als basis voor je bouillon.
Wil je de soep vegan? Gebruik dan gewoon geen vissaus. Een kleine beetje miso en sojasaus is een prima vervanging voor vissaus.
Ingrediënten:
Vers- of vriesvak Toko:
- 3 stengels citroengras (vers, of vriesvak toko)
- 1 of 2 rode pepers (vers, of vriesvak toko)
- 2 centimeter galangawortel – laos. (vers of vriesvak toko)
- 10 blaadjes limoenblad (in de toko vriezer toko)
Toko schappen:
- duimpje palmsuiker (ik gebruik thaise palmsuiker uit toko, of de indonesische uit supermarkt)
- Eetlepel tamarinde-pasta (soms staat dit niet in het Thaise schap, maar in het Surinaamse of indonesische schap. Even zoeken is het soms. Ik vind gezuiverde tamarinde vaak het lekkerst, maar ik vind ook deze in een klein potje prima)
- 20 gram shitake (gedroogde groenteschap. Dat schap hebben ze inderdaad in de toko)
- 1 blik met deze te gekke champignons (blikkenschap)
- 1 blik bamboe (blikkenschap)
- 250 ml kokoscream van Kara (je kan ook andere kopen, maar niets is zo goed als deze).
- Rijstnoedels (rijst & noedelschap)
- chili-olie (sambal en sauzenschap)
- vissaus
Kun je overal kopen
- Wortels, prei, taugé
- 4 limoenen (ongeveer)
- 2 centimeter gember
- bouillonpoeder (ik wil altijd zonder smaakversterker, maar daarvoor moet je echt even goed lezen, want bijna elk gewoon merk is vooral smaakversterker. Als je dat zou willen, kocht je toch wel gewoon smaakversterker)
- Bosui
- Koriander
(Als je een ingrediënt niet hebt, gewoon weglaten)
Leg de gedroogde shitakes in een kommetje koud water.
Maak anderhalve liter bouillon in een grote soeppan. Kneus de limoenblaadjes in de vijzel, snijd de citroengras en galangawortel in grove stukken en kook dit in de bouillon. Snijd de peper en gember klein en mee met de bouillon. Als je een bosje koriander hebt gekocht met de wortels van de koriander (dat is vaak zo bij de toko), dan kun je deze meekoken en dan voor je de groenten toevoegt, er weer uit vissen. Hier ben je vrij in.
Voeg er een eetlepel tamarinde toe, een eetlepel vissaus, limoensap van een limoen en wat van de rasp – als je een biologische* hebt en een fijne rasp, wat bijna nooit het geval is natuurlijk, geen probleem – aan toe. Laat deze bouillon minstens twintig minuten trekken. Hoe langer, hoe beter.
Ondertussen snijd je de groente goed klein en kook je mee tot deze beetgaar zijn
De gedroogde champignons en blik-champignons mogen de laatste vijf minuten meedoen.
Gooi de kokosmelk erbij en verwarm mee tot de soep warm is. Ik ben inderdaad van een ander klasje dan de meeste tom ka kai blogs, omdat ik de kokosmelk pas op het einde erin gooi. Snijd de steeltjes van de koriander heel fijn (milimeterwerk) en roer door de soep. De blaadjes zijn voor later in de garnering.
Als de soep flauw is, is meer bouillon nodig in het recept. Dat ligt een beetje aan de groente en je bouillon natuurlijk. Ik gooi er met zo’n grote pan altijd gewoon wat bouillonpoeder bij (je hoeft niet een aparte bouillonpan op te zetten dus).
Serveer met limoenpartjes, vissaus, chili-olie en korianderblaadjes. Waarschuw je gasten dat als ze bijten op citroengras, limoenblad of galanga, dat dat wel lekker smaakt, maar niet echt eetbaar is (tenzij ze over uitzonderlijk doorzettingsvermogen beschikken).
*als je geen biologische hebt, dan is de schil giftig wegens bestrijdingsmiddelen en een soort wax om citrusvruchten langer goed te houden. Je kunt niet-biologische wel gebruiken, maar dan moet je hem even inwrijven met natriumbicarbonaat 10 minuten en dan afspoelen, dan laat de wax los (schijnt). Natriumbicarbonaat is in onze keuken een vreemd element, in de Franse keuken heel gewoon en misschien dat daarom al die Fransen gewoon heel hun leven wit brood, dierlijke eiwitten en Gauloises kunnen consumeren zonder doodziek te worden.