Wil je iemand overtuigen van condimentariërschap? Ga naar de Burger King en bestel een plantbased whopper met bacon op. Je merkt niet meer dat de Whopper plantbased is.
En ja. Ik weet dat alle 261.000 vegetariërs en vegans in Nederland zeggen dat de Plantbased Whopper net zo goed is als de echte Whopper. Niet zo gek. Er was nooit wat voor hen. Zij waren altijd de sneue Henkie met hun patatje ketchup in de Burger King. Voor hen is het een vooruitgang, sowieso. En natuurlijk denken vegans dat het verschil onmerkbaar is, maar dat is waarschijnlijk omdat hun herinnering aan een Whopper van jaren terug is.
De rest van de wereld herinnert zich nog levendig de echte Whopper en trapt er minder snel in. De rest van de wereld kan ook telkens weer vergelijken, omdat ze de volgende keer weer de gewone Whopper zullen bestellen. Dat is helaas nu eenmaal zo. Je probeert het een keertje en zegt, ja geinig, en dan bestel je daarna weer een gewone. Tot je dus 15 gram bacon toevoegt. De bacon lost net het kleine stukje gemis op. En ja, dat scheelt. Het scheelt 115 gram rundvlees, het gewicht van een Whopper.
(En ja, ik zie de gezichten vol afgrijzen al, van de vegans die hun pronkstuk waar ze zo lang op moesten wachten, meteen weer bevuild zien worden met een stukje spek. Maar ik schrijf dit niet voor hen, zij zijn allang verlicht. Ik schrijf dit voor degenen die het niet zullen volhouden. De vertrokken gezichten van de vegetariërs die de burger vrolijk laten beleggen met cheddar negeer ik, die hebben net zoveel carbon foodprint als de baconbeleggers)
Ooit is de grens getrokken. Je maaltijd is vegan of niet vegan en daar was het dan mee gesteld. Het grote probleem is, is dat er te weinig verschuiving is naar de plantaardige kant. Die verschuiving gaat alleen komen met betere begeleiding.
En wat bacon hier en daar.