Ik ga een week naar Nowhere – een Burning Man festival in de woestijn waar iedereen zelf zijn eten en drinken meeneemt in Spanje*. En ik weet dat niemand echt bezig is met het eten tijdens een festival, maar omdat ik altijd geobsedeerd ben met eten, heb ik dus ook tijdens een festival nog medium interesse in wat ik eet. Nu onderzoek ik recepten die je zou kunnen meenemen in een woestijn, die goed te eten zijn en in principe zonder koelkast inzetbaar. Dat betekent dus geen verse producten behalve groente en eieren en het liefst zo min mogelijk open verpakkingen. Hierbij mijn woestijnrecepten die ik heb bedacht.
De standaard voor ieder woestijnrecept:
- Heel gezond en bedacht voor lange dagen
- Zonder koelkast
- Maximaal twee pannen
- Heel lekker (ik eet de recepten ook thuis, in de woestijn krijg je een iets simpelere variant, maar een kniesoor die dat verschil echt door heeft)
- Je kunt heel veel voorbereiden, waardoor het weinig werk is on site (emoticon met zonnebril hier dan)
Vullend Ontbijt (en back-up klappertandvoedsel)
Ik heb een nieuwe obsessie: Teffcacao ontbijt. De pap is ook perfect als je thuiskomt in je tent en gaat slapen en je moet eigenlijk wat eten, want je hebt te weinig gegeten maar je krijgt toch bijna niets door je keel. In Teff zit een shitload magnesium en protëine en dat helpt heel goed tegen een dip. De langzame afgifte van de energie zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je lekker lang door kunt dansen of slapen. De cacao maakt goede enzymen aan die je serotonine een boost geven. Echte pro-tip is om er al klappertandend nog een theelepel protëinepoeder doorheen te gooien.
Deze mix maak ik vooraf en hoef je dan in de woestijn alleen een beetje op te warmen met water. Maar ik heb daarvoor wel een trucje, ik gebruik de Kara Coconut creampowder (let op, zit pietsje melkeiwit in). Je kunt natuurlijk ook kokosmelk gebruiken, vegan melk gebruiken of santen kokoscreme, maar dan heb je niet meer het ultieme geluksgevoel dat het allemaal in één premix zit.
Zonnatura heeft een prima pre-mix, daar zit 40 procent teff in. Ik maak hem zelf met wat meer teff, maar je kunt ook gewoon die mix kopen en daar wat cacao doorheen doen.
Thuis:
2 koppen Teff
1/3 kop boekweitmeel
1/3 kop maismeel (fijne polenta)
1/3 kop rijstmeel (mocht je glutionous hebben, de groene verpakking is dat, dan is dat misschien nog iets beter, maar gewone is ook goed)
1/2 kop cacao
50 gram Kara kokosnootcremepoeder.
Mix het door elkaar, doe het in een bakje met het label: teff ontbijt (noodvoedsel).
In het wild:
In de woestijn doe je per normaal persoon zo’n vier eetlepels (in mijn geval meer zes) in het pannetje met een klein beetje water en maak je er een pasta van, dan doe je er per persoon zo’n 200 ml water bij en warm je het op tot een egale massa met een spatel of vork. Voeg zout en zoetmaker (mayplesirup, rietsuiker, dadelstroop) toe naar smaak. Het is handig om een pannenlikker mee te nemen. Dat is sowieso handig in het leven, vind ik.
*Ik denk dat dit festival nog nooit zo sneu is omschreven als ik het nu doe, als een soort familiepicknick in Denemarken, maar dat is even omdat ik niet schrijven over hoe su-per-cool het allemaal is en omdat deze recepten dus ook handig zijn voor een hiketocht op 2000 meter hoogte (wat natuurlijk ongeveer dezelfde eisen stelt aan het lijf als dansen in de woestijn voor een week), of nu ja, een familiepicknick.