halve kilo wortelen
1/2 courgette
1 paprika
halve komkommer
1 ui
3 tenen knoflook
flinke duim gember
koriander
1 chilipeper
vissaus
suiker
1 eetlepel Surinaamse trassi (dit is garnalenpasta, je kan het later toevoegen ook en ook gewoon weglaten. Ik wilde gewoon niet onvolledig zijn en dit zat er wel in zaterdag. Overigens, dat was Surinaamse trassie en Pad Thai is Thais, dus het is sowieso vloeken dat ik het er wel in toevoeg, godverdomme, maar ik hou nu eenmaal erg van vloeken).
1 eetlepel tamarindepasta
2 limoenen
150 gram rijstnoedels (1 pak, zoiets)
pinda’s
Dit is de truc
Snij courgette en wortels julienne met zo’n mal julienne-raspje of een spiraalsnijder (dat doe ik graag tijdens tv kijken ofzo) en vang het op in een mengkom.
Mix door de mengkom met een theelepel vissaus en een theelepel suiker en zet weg. Zo trekt de vissaus er een beetje in terwijl je staat te koken en dat wil je.
Snij en hak de ui, knoflook, chilipeper en gember klein en fruit het met flink wat olie aan in de pan op een zacht vuurtje. Meng trassi en tamarinde met een half bekertje water en voeg toe aan de pan. Voeg theelepel suiker toe (of iets meer, ik vind suiker lekker in hartig eten en verder niet, dus ik ben vrij scheutig met het avondeten) en een beetje zout (niet teveel, in het originele recept zit geen zout, maar ik ben nu eenmaal barbaar). Snij de paprika klein en voeg de toe aan de pan en bak een minuutje of twee mee met de ui enzo. Als de paprika zacht is, voeg je de mengkom met groenten toe aan de pan.
Gebruik 1 van de limoenen voor de rasp. Maar kijk uit, secuur werkje, want dat witte net onder de schil maakt je levenswerk juist weer bitter. Je kunt dit ook laten en alleen het sap gebruiken van de limoen op het einde.
Kook de rijstnoedels.
Haal ondertussen de zaadlijsters uit de komkommer met een lepel en snij ze in van die leuke, professioneel-uitziende halve maantjes. Snij de stelen van de koriander af en snij ze heel klein (De blaadjes gebruik je pas op het einde). Bak dit allebei even mee (ja, ook de komkommer. Hoe exotisch!) en klaar is kees.
Roer het hele zooitje nog een paar keer om zodat het goed mengt. Als je dat lekker vindt, kun je er een paar eieren doorheen klutsen. Ik vind dat vaak medium.
Snij de limoenen in vieren gooi dit even in de pan ook, want door de warmte kun je ze beter uitpersen. Pers ze uit (duh).
Serveer met enorm veel pinda’s en korianderblaadjes.