Dit is een overzicht van restaurants die ik de moeite waard vind of niet verkeerd. Als er een restaurant niet tussen staat vind ik het niet goed genoeg, of ken ik het niet of lijkt het me niet zo interessant, of heb ik er niet zulke geweldige verhalen over gehoord.
Laatste update van de lijst: 3 januari 2024
categorie: reserveer op tijd en trek wat leuks aan
Pompette (ma t/m vrij)
Beetje Frans maar dan ook weer helemaal niet, met Aziatische invloeden. Veel boter.
Diepnoord
Diepnoord zegt eigenlijk alles wat ik leuk vind aan uit eten. Ook fijn, grote glazen natuurwijn voor een redelijke prijs. Zo een plek waar ik dan elke keer weer naartoe wil gaan, ook omdat ik bang ben dat het ooit stopt (zoals ook Aloha ooit stopte met echt leuk te zijn) en ik dan niet meer kan gaan.
Marseille
Het is hier net verkansie. Marseille is all time favorite van mij, maar het liefst doordeweeks want dan doen ze niet aan shifts. In het weekend wel. Overigens, het is favoriet vanwege de sfeer, het eten is gewoon alweer Frans.
Bar Berta (elke dag)
Basque eten in de Veerhaven, beetje 020-vibe (vind ik absoluut niet vervelend, ik flirt graag met de overburen). Heel fijne happen. Te weinig vega en groente, daar zouden ze wat meer mee kunnen. Maar goed, daar zou heel Baskenland wat meer mee kunnen.
Heroïne (di t/m zo, lunch za & zo)
let op: vooral lente of zomermenu, in de herfst was het vorig jaar nog wel veel knollen en die signature dish met dat 60 graden eitje geeft iets te veel een klap op de wijn. Ik weet niet of die er nog is. Maar de sfeer is heel cool, luxe LA-vibe uit de jaren 70 met veel hout en hoge plafonds. Lijkt ook een beetje op deze sfeer (dit is overigens een van de weinige films die ik heb gekeken, dus ik zal verder weinig filmnotities geven).
OX
Ik drink nooit cocktails maar hier wel. Kies voor het eten vooral de vegagerechten (het eten is niet ge-wel-dig, maar aan Chinees kun je ook weer niet zoveel verknallen) en stort je verder vooral op de cocktails.
Rotonde
Vegetarisch aan de Goudsesingel. En echt belachelijk fijne plek (wat dan weer knap is voor de Goudsesingel, ik vind dat een straat waar het nooit écht lekker weer lijkt). Fijne natuurwijnen en een infinite supply aan brood. Halleluja want hiermee dus een geen-honger-garantie, zeker handig met best wel prijzig vegetarisch eten.
Bar Schiemond
Van de eigenaren van Hense Peter, een bar waar ik een beetje verliefd op ben. Het is alsof ze de charme van de HP hebben overgenomen in een semi-fine dine concept. Maar dan zijn er ook gewoon drinkers, kun je prima in je eentje erheen en is er zalig hapachtig eten dat nonchalant wordt gepresenteerd en toch superdoordacht is. En je hoeft niet te reserveren. Hallelujah.
Categorie: Low key & veel lof & toch echt uit eten
De Watertoren (wo t/m zo, ook lunch)
Dit is werkelijk een van mijn favoriete restaurants. De kok is iconisch goed. Ze fermenteert zelfs haar eigen sriracha saus. Ik twijfelde of deze in de trek wat leuks aan lijst mocht. Maar het is wel echt in de Esch, dus als ik daar iets leuks aantrek, dan loop ik daar wel heel erg uit de pas. En het eten is er niet duur. De porties gigantisch. De inrichting is een beetje alsof je op vakantie bent. Het is schattig en je wéét dat je straks enorm lekker gaat eten ondanks dat het niet zo chique is. De huiswijn, een blend uit Portugal is geweldig. De glazen lekker vol. Zo vaak mogelijk heen gaan.
Plein Oost
Portugees met een ietwat studentikoze naam, maar de studentikoze prijzen maken dat dan wel weer goed (al maakt dat dan weer niet zoveel uit als je door die prijzen besluit om een fles Albarino van over de 50 euro te bestellen).
Bar Alaska
Nieuwe tent in Crooswijk en het is echt leuk daar. Ook om gewoon uit drinken te gaan. Het concept was een Berlijnse bar en het is dus gelukt, zonder conceptmatig te zijn. Zelfs het publiek lijkt er moeiteloos in overgegaan, alsof iemand een blik Berlijnse nonchalante kunstenaars heeft opengetrokken. Knap!
Klaargemaakt (wo t/m za)
Je kunt hier superfijn eten voor een lage prijs. Let wel: ze zijn veganfriendly, dus ideaal als je met vegans bent, maar zorg dat je goed hebt gegeten. We bestelden de ‘pompoen’ en we kregen een stukje pompoen met miso voor 10 euro. Vegans klagen daar niet over, die zijn allang blij dat ze ergens kunnen komen. De niet vegangerechten zijn dan weer totaal niet idealistisch. Niet dat dat erg is, maar het is dan wel een beetje lullig voor je tafelgenoot als je dan toch nog wat erbij besteld. Maar misschien ben ik alleen zo.
Rijntje (di t/m za)
Niet te moeilijk, maar wel goed. En dat is dan ook weer een kunst.
Categorie: drinken met belachelijk goede happen
Voor als je een avondje bij wilt kletsen, er nog anderen kunnen aanhaken en je er misschien erbij wat wilt eten.
La Bru (ma t/m za)
Zoveel goede happen, zo een chille sfeer. Ook veel vegan opties. Het enige wat ik jammer vind, is dat de wijn gewoon net niet mijn smaak is. Wel lekker grote glazen, daar houd ik van. En de vermouth is dan weer heel erg wél mijn smaak.
Verward (wo t/m za)
Dit is vooral een wijnbar, de keuken is ongeveer één koelkast, waar wel echt heerlijke kazen in zitten. Genoeg om voorlopig vol te zitten en je komt dan bij de echte hongerklop in de Hoogstraat sowieso wel aan je trekken.
Kaapse Maria (do t/m zo)
Belachelijk goede happen – en als je niet zwanger bent, dan is het meer dan genoeg voor avondeten.
Net buiten Rotterdam
Kop van het land Biesbosch
Een van mijn favoriete restaurants en volledig vegetarisch. De eigenaren zijn dat niet en dat proef je, ze zoeken echt naar manieren zodat je het vlees niet mist. Ik vergeet het hartige desert, roquefort in een kersenjas, nooit van mijn leven. Je kunt er ook slapen. Reserveer op tijd is een understatement. Het zit vaak ver van te voren vol.
Fattoria Naturale (Berkel en rodenrijs)
Italiaans op de boerderij. Hallelujah. Echt net verkansie.
De Eenling in Schiedam
Rotterdammer die naar Schiedam is gegaan en daar dan goedkoper is en meer relaxed, echt aanrader. Echt zoals een bistro hoort te zijn.
Bistro le mairas Maassluis
Idem. Oude eigenaren van Memory Lane, wat altijd aanpoten was voor zowel eigenaren als gasten. De plek klopte gewoon niet. Deze bistro is echt fijn.
Categorie Lang niet verkeerd
River Bar
De eigenaar heeft er 13 jaar over gedaan om er een vergunning voor te krijgen en die 13 jaar heeft ie gestoken in het finetunen van zijn kaart, want die is echt wel goed gelukt. Het terras heeft echt een giga st. Tropez vibe. Dat vind ik soms best wel prettig. Wel alleen als ik zonder kind ben, daar zijn ze echt totaal niet van daar op de Veerhaven.
Lux
Ik vond het in 2019 net iets te kaal, de zaal en het eten. Natuurwijn is er te gek. Misschien toch tweede kans. Ik ben immers ook weer wat veranderd. En ze hebben een binnentuin. Ook beetje kaal, maar wel toffe plek. Krijg er opeens weer helemaal zin in.
Tosca (wo t/m zo)
Tijdje niet geweest alweer. Niet verkeerd, maar niet hoogstaand. Wel echt fijne plek.
Viskantine (indien mooi weer)
Vis op de BBQ en belachelijk fijn terras aan het water.
Mevrouw Meijer (wo t/m za, lunch zo)
Franse table d’hote (dus dagmenu). Bloemetjesbehang waar ik van houd en veel geel wat lekker Provencerig aanvoelt. Maar goed, table d’hote moet je wel maar net zin in hebben. Misschien is dat ook gewoon wel weer een beetje klaar (al waren ze ook daar vast de eerste mee, misschien zelfs van Frankrijk).
Matroos en het Meisje (ma t/m vrij)
Met pijn in mijn hart is deze topper naar de lijst ‘niet verkeerd’ gedaald. Het eten was 49 euro voor vier gangen tables d’hotes, dus je kunt niet kiezen. Nu is dat leuk, maar je denkt, dat is dan toch juist goedkoper voor de kok? Maak dan eens wat meer eten. Ik had nog honger toen ik thuiskwam. Ook de bediening was superjong. Toch, sfeer is er echt fijn, plekje heel leuk. Dus als je niet teveel honger hebt of erg petit bent, dan is het er heel fijn. Anders: eet een goede boterham vooraf, met een plak kaas. Ik heb de tent een mailtje gestuurd, ik hoop dat ze er wat aan gaan doen. .
Zino (do t/m zo)
Niet te moeilijk en je hebt goed gegeten als je er bent geweest. Fijne plek in Noord. Geen omfietser, maar wel fijn als je in de buurt uit eten gaat. Ik baseer dit wel op een ervaring van toen ik zelf nog in Noord woonde, dat is alweer jaren geleden. Maar nu fiets ik er niet meer voor om, dus hij blijft een beetje hier hangen in dit lijstje. Ik denk dat het een terechte vermelding is.
Oliva (elke dag)
Elke dag en een fijn concept.
Pulpo (wo t/m zo)
Het voelt toch wat gek, dat dan die inktvissen zo worden gecommercialiseerd door wij grote mensen, ik bedoel, kun je dat niet een beetje anders verpakken? Maar ze doen het niet verkeerd. De aankleding is wel een beetje alsof je in LA zit en ze het dan idyllisch Europees proberen te maken, wat wat gek overkomt, maar toch, niet verkeerd.
Aji (wo t/m zo)
Hij komt niet in de trek wat leuks aan lijst, maar daar zit ie wel een beetje qua prijs. Sla de extra tussengang over, dat wordt gewoon teveel. Bestel vooral de vegetarische gerechten, die zijn veel meer doordacht. Dat had ik ook niet verwacht aan de buitenkant.
Nog proberen (op volgorde van graagte)
Bar Kiem
Daar waar Sans Frou Frou eerst zat en dat maakt voor mij de plek al magisch. Twee shifts, dat wel, om 18.00 en 20.30 uur.
Asian Glories
Fine dine Aziatisch.
Il gatto pardo
Italiaans Katendrecht. Veelbelovend, ook omdat het op Katendrecht zit en ik daar gewoon graag uit eten ga, zodat je lekker cool eerst naar de Ouwehoer kan gaan.
Renilde
Chef Jim de Jong, die zijn draai terug lijkt te hebben gevonden (ooit was zijn restaurant mijn favoriet)
De Harmonie
23 gangen, dus trek iets leuks aan wat je kunt verstellen.
Bistro Loev et Die
De eigenaren zijn die van MeliefBender en de Pui, dus dat moet echt teringveel sfeer betekenen en ik ben wel blij dat ze het niet veel ingewikkelder maken dan Bistro (al zeggen de Fransen dat goede bistro heel moeilijk is en staat de keuken op de werelderfgoed, ik ben nog steeds van mening dat veel dierlijke proteïne serveren met mayonaise vooral een kwestie is van goede inkoop.)
Bar Simon
Calvinistisch Fransachtig, Middellandstraat. En Frans. Zou dat zijn omdat we dan de lockdown hebben gehad en nu graag onze vette jaren opeisen?
Calaboose
Indonesisch op zijn Kralings.
La petite sour
Kleine zusje van Bistro du Bac, op Katendrecht, dus leuk icm met cocktails bij Hotel New York en de Ouwehoer. Maar, zucht, alweer Frans en daar was al zoveel van. Dus nou ja, had geinig geweest als het wat minder Frans was, ook al was Bistro du Bac er eerder dan al die Fransen en heeft het zusje daarmee ook meer bestaansrecht, ze is toch wel wat het minder interessante zusje dan Bistro du Bac (waar ik nog nooit ben geweest, misschien moet ik die ook op de lijst zetten. Ja dat doe ik.
Bistro du Bac
Frans, maar zij waren eerder. Toen alle restaurants nog ‘PUUR’ heten, of ‘LEF’, serveerden zij al dunne frietjes met zure mayonaise dus ik klaag niet. Ik klaag überhaupt niet over Frans, want het is zo gezellig. Alleen Franse restaurantjes zijn zo ontzettend verleidelijk dierlijk, als in, je bent normaal vega en bestelt dan opeens steak bearnaise van 280 gram.
Fou
Natuurwijnen en een kaart die iets teveel op dopamine zit, althans, de copywriter.
Echt ver weg – nog proberen
Le Jardin
Utrecht
Goesting
Utrecht
LvY Texel
The green rose Arnhem
Aangeraden door mijn favoriete kok, Michael Kors (van Tres en de periode dat Dertien nog mijn favoriete restaurant was).
Caracol (West Terschelling)