Deze pasta maak ik met die erwtenpasta. Ik vind die erwtenpasta niet geweldig met traditionele pastasaus, zoals napolitana of carbonara (dat is dan ook gewoon meteen de meest ongezonde keuze, dus dan sowieso maar all-in en dat niet goed proberen te maken met pasta). Maar hij doet het wel goed met een saus waar de Italianen hun neus voor zouden ophalen.
Let op: er zit kokosmelk in. Vroeger zou ik er gewoon een half blikje erin mikken, net ietsje meer, want vegan en vast wel gezond enzo. Maar nee. Kokosmelk heeft 17 gram verzadigd vet per 100 ml (22 gram is je max op de dag). Zorg dat je er dus rustig aan mee doet.
Maar het is wel nodig, want verder is deze pasta belachelijk gezond en anders smaakt ie ook gewoon meh. Er zit in die erwtenpasta 7,5 gram vezels en dan die shitload aan groente erbij nog. Ik doe er ook nog doperwten bij. Dat is dubbelop, maar ik merk dat zelf niet. Maar mocht je doperwten goor vinden, laat die dan zitten. Kleine kans dat je dan erwtenpasta wel lukt, maar het is het waard te proberen en anders kun je kiezen voor volkorenpasta (5,2 gram vezels per 100 gram) maar die vind ik dan weer heel goor vaak.
Overigens, de groente zijn een indicatie. Je kunt het ook alleen met broccoli maken bijvoorbeeld. Of wat ik wel eens does, met alleen diepvriesspinazie en diepvriesertwen als ik door de groente doorheen ben (dan maak ik hem wel vaak voor 1 dag maar).
Gebruik ook de rasp van de citroen. Het is zalig en er zit dus heel veel calcium in de citroenschil. Nu moet ik wel zeggen, ik weet niet of je dat nu echt binnenkrijgt met alleen de rasp, het zal wel precies weer in dat gore witte gedeelte zitten van de schil. Maar goed, citroenrasp is ook zonder calcium erin de shit. Als je een niet biologische hebt, wel even goed boenen! Er zit iets om de schil om hem goed te houden. Ik geloof wel dat je het kunt eten, maar dat het niet per se gezond is (het zou wat zijn, als de voedingsindustrie iets zou doen wat twee kanten op werkt en dat dan niet heel groot vermelden overal.)
Ik maak een niet-biologische citroen daarna ook even nat en besprenkel hem daarna met natriumbicarbonaat, dat maakt hem nog schoner en als je dat per ongeluk binnenkrijgt, is dat dus alleen maar goed voor je volgens de homeopatische hippiebeweging en niet dat je dat dan hoeft te geloven, maar het kan dan vast helemaal geen kwaad.
De geraspte schil die je over hebt kun je gewoon laten opdrogen en in de koelkast bewaren. Citroensap wat je overhebt beter in de vriezer (even in dat vierkantje van de ijsblokjes invriezen).
Ik koop trouwens zelf alleen nog biologische citroenen, maar ik koop bijna al mijn groente biologisch en ik snap dat je geen zin hebt om naar de biowinkel te gaan die verder weg is dan alle andere supermarkten en dan daar een shitload aan geld uit te geven aan biologische groente, dus dat is een beetje wijsneuzerige opmerking waar je niets mee hoeft te doen.
Oh ja laatste tip: in principe krijg je eiwit binnen via de doperwten (in kokosmelk zit geen eiwit. Het ziet er wel wit uit, maar dat is dus bedrog). Dus mocht je een beetje laag zitten in je eiwitten over de dag of kiezen voor de volkorenpasta, voeg dan tofu of kip toe. Even apart bakken in een andere pan. Geeft wel het gerecht weer meer calorieën, dus ik zou het alleen doen als het je eiwit nodig hebt of kookt voor hongerige pubers in de groei.
Voor 2 personen (of 2 dagen)
1 ui (1,7 gram vezels per 100 gram)
2 tenen knoflook (2,8 gr vezels per 100 gram)
1 halve courgette (1 gram vezels per 100 gram)
1/2 broccoli (2,6 gr vezels per 100 gram)
150 gram spinazie (2,2 gr vezels per 100 gram)
150 gram doperwten uit de diepvries (5 gram vezels per 100 gram)
100 gram kokosmelk (of santen)
2 eetlepels kappertjes (3,2 gram vezels, maar dan moet je ook wel echt veel kappertjes eten om daar iets van te merken en dan heb je ook meteen 3 gram zout binnen, dus laat deze maar hangen in je telraam)
1/2 citroen, sap en rasp
1 theelepel tijm
Erwtenpasta (anything will do, je hebt ze van doperwt of spliterwt, er zit iets van 7,5 gram vezels in per 100 gram).
Snijd de ui klein en fruit in de pan met olijfolie. Snijd ondertussen de courgette in halve maantje en doe deze bij de ui. Snijdt of pers knoflook en doe deze in de pan. Vervolgens de broccoli klein, ook de steel gewoon (onzin om dat weg te gooien, het smaakt gewoon naar broccoli). Vuur hoger. Laten bakken tot ook broccoli beetje bruin wordt. Check even of je broccoli zacht is, zo niet, doe dan even een deksel op de pan met een klein beetje water, zodat hij zacht stoomt. Voeg doperwten en de laatste drie minuten spinazie toe. Als alle groente klaar zijn, voeg je kappertjes en kokosmelk en citroenrasp – en sap toe. Laat het kokosmelk niet inkoken.
Zet ergens ondertussen een pan water op voor de erwtenpasta, gooi er enigszins scheutig zout in. De pasta wordt dan licht zout. In de saus gaat geen zout (in principe, ik kan je natuurlijk niet controleren). Let op: maak je de pasta voor twee dagen, maak dan wel de pasta voor 1 dag. Deze pasta houdt het namelijk een paar uur en valt vervolgens uit elkaar als een zombie in het zonlicht. Je doet jezelf echt een plezier om de volgende dag de pasta wel nog een keer te koken terwijl je de saus opwarmt.