Eigenlijk heb je bij de borrel al genoeg toastjes naar binnengewerkt en dan ga je nog beginnen aan het diner. Dapper werk je je door de stapel minihamburgertje, kalkoen omgeven met lardeerspek en de bijgerechten omgeven met spek, omdat het anders maar gewoon boontjes zijn en dat eten we altijd al zo.
En elk jaar neem je je voor, dit jaar ga ik het een beetje inperken. Maar als je dan ook werkelijk kiest voor de extra spruiten, voel je je gewoon heel erg truttig. Daarom hierbij wat tips om je kerstdiner toch wat slanker te maken, terwijl je er niets van merkt.
Ze werken ook goed na Kerst.
NB dit beeld is van Florine van Rees, dat maakte ze ooit voor een serie op Vers Beton, maar die las niemand en ik vind het zo mooi
Ban de mayo
Mayonaise is fantastisch toch? Maar hoe fantastisch nu precies? Een eetlepel mayonaise is 133 kilocalorieën. Twee eetlepels mayonaise is meer dan een Magnum Classic (239 kcal) en je moet je straks nog door een enorm dessert heen slaan. Dus eet je patat bij het diner? Kies voor ketchup of curry. Or nou ja, een heel klein beetje mayonaise en heel veel ketchup.
Een ijscoupe als toet
Valt dan ook wel weer mee, die Magnum Classic. De hardnekkige nineties mythe, dat een Magnum net zoveel calorieën heeft als een pakje boter, is dan ook helemaal niet waar. Je kunt ongeveer zes Magnums eten voor een pakje boter. IJs is niet zo een grote boosdoener. Dus, als toet kies je een mooie ouderwetse ijscoupe in plaats van een taart vol roomboter en bloem, of zo’n onmogelijke ‘flan’. IJs scheelt niet alleen calorieën. Ook in gedoe.
Herintroduceer de garnalencocktail
Het wordt tijd voor een rebranding van de garnalencocktail. Garnalen hebben amper calorieën (overigens wel veel kwik, dus eet het ook weer niet te vaak, maar dat is toch eigenlijk een beetje het geval met alle dieren en ik vind dan toch een zeevrucht minder erg dan een koe ofzo). Mix de garnalen met geprakte avocado en geen mayonaise (zie punt 1) en maak af met limoensap, peper en zout.
Serveer het in een schuitje van de schattig babykropjes, zoals little gem, of romaine. Staat iets cooler dan die Sonny Crocket coupeglazen en, bonus, sla heeft negatieve calorieën. Dat betekent dat sla meer calorieën kost aan verbranding, dan dat het oplevert. Misschien dan tóch een klein toefje mayo.
Soep als voorgerecht
Soep is de grote held van het stiekem enorm veel groente naar binnen sjouwen. Geen tijd? Dit recept is klaar in 5 (!) minuten.
Voor 6 personen. Pureer 1 pot geroosterde paprika pot (deze vind je in het schap bij de kappertjes en olijven. Spoel de paprika’s eerst even af voor gebruik), 2 blikken tomaten, 2 tenen knoflook en een klein rood (kan ook gedroogd) pepertje in een pan. Warm op en voeg ondertussen zout, peper, theelepeltje suiker, een halve theelepel geroosterde paprikapoeder toe. Voeg een half bekertje water toe als het een beetje te dik is en warm op.
Druppel bij het serveren een berg olijfolie erover heen (want Kerst), wat balsamicoazijn voor het chique effect (niet teveel) een beetje geroosterde amandelen. Dat is heel lekker, maar vooral ook leuk in de beschrijving. Geroosterde paprikasoep met amandelschaafsel en balsamico klinkt gewoon beter dan geroosterde paprikasoep. Zeker nu het geroosterde gewoon gekocht is in de supermarkt (maar daar vraagt echt niemand naar).
NB Heb je de paprika’s niet goed afgespoeld en is de soep wat zuur? Een kwart theelepeltje natriumbicarbonaat, kun je vinden in het bakschap, doet wonderen (ook voor je gezondheid, schijnt).
Maak een pompoenstoof
Vezels geven je een vol gevoel en zorgen voor (hier niet over praten met het diner) een geweldige stoelgang de volgende dag. Maar zoals heel veel met dingen die gezond zijn, is de smaak en presentatie vaak een beetje meh.
De grote uitzondering hier is de pompoen, waarvan je er nu veel kunt vinden. Combineer hem met dadels, want daar zit enorm veel suiker in maar dan met minder schuldgevoel (want natúúrlijk) en ook enorm veel vezels.
Dit recept kost je ongeveer 10 minuten (en een uurtje stoven): ontpit een flinke pompoen (groen is het lekkerst) en hak hem in stukken met schil. Bak hem aan met wat olie in een diepe pan. Voeg een beker water toe en een stuk of 5 mejouldadels (de gewone kunnen ook, doe er dan wat meer) in stukjes toe. Als je het hebt in huis: een theelepel 5-spice-powder (Aziatische supermarkt en in sommige gewone supermarkten). En, het blijft Kerst, een flinke klont roomboter en wat zout.
Laat een uur stoven (voeg extra water toe als het te droog wordt), met deksel op de pan en voilá, je bijgerecht waarvan iedereen de volgende dag heel gelukkig zal worden.
Eet veel aardappelen
Aardappelen bevatten vezels, eiwitten en vitamine C. De Fransen noemen het gewoon groente. Ze hebben een goed punt. Als je aardappelen koud eet, dan verandert de structuur van het zetmeel en herkennen je darmen de koolhydraten niet. Ik herhaal: je darmen herkennen de koolhydraten niet van koude aardappelen.
Warm vallen ze ook alles mee, een normale portie van 200 gram is zo’n 150 kcal. Dus eet ze maar gewoon warm. Koude aardappelen eten klinkt wat middeleeuws. Beloof wel dat je ze altijd met schil eet. Niet alleen nieuwe aardappelen. In de schil zitten de vezels.
Deze tip heb ik ooit geleerd van een random scharrel die eigenlijk niet kon koken, maar die had het weer geleerd van een goede kok. De tip is geweldig, maar het irritante is dus dat ik telkens weer denk aan die random scharrel als ik zijn tip gebruik. En jij misschien vanaf nu ook, terwijl je hem niet eens kent. Maar ik vind wel dat als ik deze geweldige tip ga geven, ik hem wel volledig moet geven, inclusief het irritante neveneffect. Goed. Komtie: doe éérst de olijfolie in de oven en laat de oven heet worden. Doe pas als de olie heet is, de aardappel (krieltjes of partjes of whatever) in de oven. Met een klein beetje olie krijg je zo het maximale frituureffect.