Ik kocht altijd gewoon falafel uit de supermarkt, maar dat is best wel prijzig. De biologische versie is 4 euro voor een bakje.
Groene kruiden bevatten een soort molotovcocktail van bestrijdingsmiddelen. Dus gooi ik er wat biologische spinazie doorheen. Als je geen moeite mee hebt met zoveel geld betalen voor biologisch bladgoud, kun je de spinazie vervangen voor een bosje peterselie en koriander. Je kunt dan misschien ook gewoon voorgebakken falafel uit de Ecoplaza kopen. Je kunt ook gewoon bij de Turk natuurlijk een flinke bos kopen als je geen moeite hebt met bestrijdingsmiddelen.
Spinazie met gedroogde dille: biologische koriander voor de armen
In dit recept zit gedroogde dille. Dat hoort niet. Dit is omdat gedroogd korianderblad of peterselieblad niet echt ergens naar smaakt en in combinatie met spinazie lijkt dille in de verte wel op koriander. Een beetje zoals belugalinzen in de verte wel lijken op kaviaar.
geweekte kikkererwten bewaren
Falafel zelf maken is als je het in gigantische proporties consumeert zoals ik, de moeite waard om te doen. Het zit bomvol vezels en kost zo geen knoop. Ik week altijd meer kikkererwten dan nodig en bewaar deze in de vriezer. Als ik dan later weer falafel wil maken, gebruik deze, zonder te ontdooien.
Je kunt ook falafelbolletjes maken en invriezen, maar dat is wel een gekloot omdat die bolletjes dan los van elkaar moeten invriezen. Maar daar ben je vrij in.
De falafelmix blijft sowieso 4 dagen goed in de koelkast. Misschien langer, maar zo lang heb ik het nooit volgehouden. Dus dat weet ik niet.
Ingrediënten (voor 2 keer falafel)
200 gram kikkererwten
100 gram spinazie
1 knolfookteen
theelepel koriander
theelepel komijn
Halve theelepel dille
1 gram zout
1/4 tl Natriumbicarbonaat
Eventueel: 2 eetlepels kikkererwtenmeel.
Eventueel: theelepel sesamzaad
Mix de hele bende behalve de kikkerwtenmeel in de kom van de staafmixer tot het grof gemengd is tot een soort gehakt. Zorg dat het niet helemaal gepureerd is. Ergo: hier een daar een hele kikkererwt is geen ramp. Het zou meer een ramp zijn als je hele mix heel fijn is gepureerd omdat je maar op pulse bleef drukken om dat laatste kikkererwtje te vermorzelen.
Mocht het wat nat zijn allemaal, voeg dan wat kikkererwtenmeel toe. Als je het in huis hebt. Het zal er niet vanaf hangen.
Maak kleine bolletjes. Echt een beetje truttig klein, dat bakt gemakkelijker. Ik gebruik zo’n dom meloenschepje van de Dille en Kamille (ook heel fijn dat die opeens een functie heeft). Een gebakslepeltje werkt ook goed. Gebruik er twee om goede bolletjes te maken.
Verhit olie in een pan. Bak de falafel op middelheet vuur.
Serveer het met dit [link]