Falafel eet ik tegenwoordig heel vaak. Bomvol vezels en binnen tien minuten klaar. In dit recept eet je eindelijk ook eens zuurkool. Het recept is afgeleid van het Turkse Tursu, wat ik ook erg lekker vindt bij mijn falafel en wat je vaak vindt bij de falafeltentjes op straat met zo’n schepbak. Maar ik vind het soms wel erg zout en bitter.
Het lekkerst is zelfgemaakte zuurkool, maar het fermenteren gaat bij mij ook best wel vaak net niet goed en dan meurt weer heel mijn huis naar rottende kool, dus ik doe meestal ook dat zakje zuurkool uit het groenteschap (ja dat zakje wat verder alleen je oma zou pakken). De rest kun je bewaren in de koelkast.*
Op de verpakking staat dat je de kool 20 minuten moet koken, maar ik doe dat nooit. Dat is toch echt het summum van de calvinistische keuken, dat we dan eerst die kool gaan fermenteren (ja, net zoals ze in Japan doen ja) en dat we dan al die melkzuurbacteriën 20 minuten gaan zitten doodstoven omdat het dan minder zuur wordt en lekker zacht (dat doen ze daar dan weer niet).
Nou dit was mijn riedel over zuurkool, het recept is verder vrij eenvoudig. Ik eet het soms ook met de salade van de knolselderij. Ook wel eens met de knoflooksaus van de knolselderij. Maar goed, dan wordt het een beetje een ordinair broodje falafelverhaal dat ik hier niet hoef te herhalen.
Voor 1 wrap:
4 bolletjes falafel
50 gram zuurkool
Koriander
Volkoren wrap of volkoren pita
1 eetlepel Mangochutney of abrikozenjam
Eventueel: Zoete paprika
Tahinisaus:
1 theelepel tahini
1 eetlepel yoghurt
1 eetlepel water
Airfry (yuk, dit werkwoord) of bak de bolletjes falafel. Bestrijk de wrap met de mangochutney of jam en beleg de wrap met zuurkool, koriander en eventueel de paprika in dunne reepjes. Giet er de tahinisaus overheen.
Je kunt trouwens ook gewoon mango op de wrap doen, maar ik vind dat fruit iets teveel suiker hebben. Nu heeft mangochutney meer suiker, maar dat eet ik dan weer vet langzaam dus zo heft het elkaar op.
* Als ik de zuurkoolverpakking heb opengemaakt, dan mix ik wat ik over heb met korianderzaad en nog een heel klein beetje zout, dat laat ik een dag buiten de koelkast staan in een glazen pot met losse deksel. Daarna bewaar ik het in de koelkast, daar blijft het een maand goed. Het ziet er superculinair uit als je een beetje hippe pot neemt en je hebt een beetje doorgefermenteerd, dus dat telt ook als zelfgemaakt, vind ik.