Per dag mag je 50 gram vet eten, waarvan 22 gram verzadigd vet. Dat is toch best veel? Een vijfde pakje roomboter, per dag. En toch ga je er dus heel gemakkelijk overheen. En dan is het meteen hommeles, want 1 gram vet geeft 9 kcal. Ik kan me dit in meerdere opzichten niet voorstellen, maar als je een liter olijfolie zou drinken bovenop wat je normaal eet en je zou niet gaan kotsen, dan zou je ongeveer 1 kilo aankomen.
Ik keek eens kritisch naar mijn eigen situatie, waar ik teveel vet at. Iedereen heeft zijn eigen blindspots, dingen die je jezelf wijs maakt over vet, zodat je ongegeneerd ze kunt blijven eten. Dit waren mijn oepsies:
Oepsie #1: gezond vet geeft geen kcal
Ook die biodynamisch geronnen olijfolie uit de Hongaarse vrouwen-community van de Noordermarkt geeft je 9 kcal per gram vet. Daar kom je vooral niet van aan, omdat je er niet zoveel van gebruikt omdat het anders te duur is.
En ik at soms ook wel eens twee avocado’s – aanbieding op de markt, of omdat ze toch bijna op moesten. Die geven wel bijna alleen onverzadigd vet, het is wel gewoon 33 gram vet per avocado. Een avocado geeft daarmee per stuk, holy smackers, 330 kcal.
En een haring of makreel, zelfde laken een pak. Er zit natuurlijk veel omega 3 in, maar het blijft wel vet.
Het is heel lullig, maar onverzadigd vet is dan misschien wel een stuk gezonder voor je hart, het geeft uiteindelijk net zoveel kcal als die ranzige olie uit de McDonalds. Een halve avocado is wel voldoende. Met een beetje van die gezonde olijfolie.
Oepsie #2: Verwarmd vet verdampt ofzo
En ohja, nog een party-pooper. Gezonde vetten zijn eigenlijk echt alleen gezond als ze onverhit zijn. Als dressing dus. En heel eerlijk, als ik teveel olijfolie at omdat ik te scheuting was met de dressing over mijn salade, dan had ik nooit dit boek geschreven. Ik bak er vooral mee (ja ook met die chique, anders is het zonde want dan zou ik hem bijna nooit gebruiken).
En in mijn hoofd lijkt het alsof de calorieën dan niet meer bestaan. Ik gooi een lepel in de pan of ovenschaal – ach nog eentje – en zodra die boven de 140 graden celcius komt, poef, telt niet meer mee. Ik heb er nog steeds een handje van. Maar nu weet ik het en doe ik er wel echt een stuk voorzichtiger mee. Je kunt echt duizend keer beter een beetje olijfolie na afloop over je eten gooien, dan scheutig bakken.
Oepsie #3: Kaas moet eerst (en als laatst)
Ergens zat die overtuiging bij mij vastgeroest dat je eerst iets hartigs moet eten en dan iets zoets. Ik at best wel vaak vier desemboterhammen met kaas op een dag. Dat klinkt volkoren en authentiek, maar dit heeft zo ongeveer de voedingswaarde van een pizza. Je kunt qua kcal toch echt beter een boterham met appelstroop of jam eten.
En bij de borrel hier, ook gewoon iets te graag kaas. Met het eten, ook iets te graag en iets teveel feta of blauwe kaas (of die burrata, hoera). Na het eten, nooit zoet maar een kaasplank. Toen ik van mijn kilo’s af wilde komen, at ik denk ik een tiende van mijn normale kaashoeveelheid. Inmiddels ben ik terug op 30 procent. De kaas
Overigens wat lullig is, de Betty Koster importeur uit Rotterdam in de Veerhaven, waar ik best wel enthousiast kon inkopen omdat hij zo enthousiast erover vertelde, vroeg me eens waarom hij me al een half jaar niet had gezien. Hijzelf is best wel slank. Ik vertelde hem dat ik even kaas aan banden had gelegd, maar nu soms weer wat eet. Zegt die ‘Ja klopt. Ik eet thuis echt nooit kaas’. Hij zei werkelijk ‘nooit’. Nou moe, alsof de dominee niet in god gelooft.
Oepsie #5: Mayonaise is leven
Deze is lekker ordinair: mayonaise. Het is een beetje als het glas wijn. Als je op dinsdagavond een wijntje inschenkt en iemand zegt me dan dat alcohol onder harddrugs valt, dan denk ik ook, rot op. Ik reageer zo fel omdat ik weet dat het waar is. Zeg eens hardop als iemand een patatje zit te eten dat twee eetlepels mayonaise evenveel kcal geeft als een magnum, 260 kcal. Zelfde effect.
Anyway. Ik eet heel vaak patat, maar dan bijna altijd met ketchup of curry. Ik vind de mayonaise de kcal niet meer waard.
Ik eet nu ik dit weet wel opeens vaker een Magnum. Ik bedoel, 260 kcal valt eigenlijk wel mee toch?
Oepsie #6: Johma salades
Die ‘salades’ voor op brood, die zijn gewoon bedacht om volwassenen ongegeneerd mayonaise op hun brood te laten eten. Er zit 40 gram vet in per 100 gram en niemand houdt zich aan de portiegrootte. De enige die nog wel kan is selleriesalade, want die zit propvol knolselderij en in knolselderij zitten heel veel vezels, maar die eet dan weer niemand (ja, ik nu).