Dit is het tweede recept dat ik heb ontdekt met de goldenboy van de natuurvoeding: knolselderij. Hij werkt echt heel goed in risotto, je hebt veel minder rijst nodig. Maak van de andere helft shoarma van knolselderij. Ik maak risotto wat eenvoudiger dan al die ingewikkelde Italiaanse blogs. Dat heb ik geleerd van een Italiaan, dus ik vind dat het mag (was inderdaad lang zoeken naar deze Italiaan).
De groente apart koken klinkt heel gek, maar het wordt anders echt een kleffe bende heb ik gemerkt. Dus doe maar gewoon.
Recept voor 2 hongerige personen (als je 3 personen doet, iets meer room, parmezaan en koffie)
100 gram risottorijst
1 grote ui (1,7 gram vezels per 100 gram)
1 halve knolselderij, of een halve (5 gr vezels per 100 gram)
100 gram oesterzwam of meer (2,4 gram vezels per 100 gram en behoorlijk wat kalium, om het gemis van dat zilvervliesje te compenseren)
2 kleine prei (1,8 gram vezels per 100 gram)
1 el Witte wijnazijn
1 bouillonblokje
2 el slagroom
Parmezaan eroverheen
Klein beetje koffie (liefst van een hipstermerk, vers gemalen, maar een klein tikkie Douwe Egberts doet ook de job)
Als je wilt en hebt:
2 el kappertjes
Scheutje witte wijn
Zet in een klein pannetje de bouillon op.
Hak de uien in kleine stukjes en bak ze in een klein beetje boter of olie twee minuten glazig in de pan (middelhoog vuur). Doe de risottorijst bij de ui, bak even mee. Giet de witte wijnazijn erover (ik doe zelf altijd een flinke scheut, maar ik houd ook wel van zuur) en laat dit verdampen.
Doe vervolgens een scheut bouillon bij de rijst, laat dit ook verdampen. Als dat klaar is, giet dan de rest van de bouillon op de risotto, doe (een niet volledig afsluitende, dat is bijna nooit zo alleen met Creusets) deksel op de pan en laat de rest van de bouillon opnemen.
Schil ondertussen de knolselderij en hak deze in kleine stukjes. Hoeven geen gelijkmatige stukjes te zijn. Bak ze in een andere pan met wat olie of boter. Scheur de oesterzwam klein en bak deze mee. Snijd de prei, ook het groen, in kleine halve maantjes bak dit ook even mee tot alles zacht is.
Inmiddels is de risotto ongeveer wel drooggekookt. Hij proeft nog een beetje hard. Mix de rijst met de groente en draai het vuur uit. En nu komt de truc: laat de deksel vijf tot tien minuten op de pan zitten, zodat de risotto goed kan stomen en zacht worden. Als het klaar is, gooi je de room er doorheen, een scheutje meer als het erg mager is zo. De parmezaan en koffie strooi je er overheen.