Bij het rijtje “wat moet je vervangen om meer vezels te eten”, staat steevast ‘volkoren producten, zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst’. Maar als ik op de verpakking kijk, dan scheelt het maar 1 gram vezels met witte rijst. Het scheelt ook wat vitamine B en kalium etc, maar niets dat onvervangbaar is.
Ik denk dat zilvervliesrijst vooral beter is omdat je er minder van eet, want het is gewoon echt niet zo lekker. In een boek van mijn favoriete schrijver, David Mitchell, schrijft hij dat een Japanse vrouw van de hogere kringen een neerwaartse val heeft gehad en nu ‘zelfs bruine rijst moet eten. Bruine rijst!’.
Nou moe. Dat werd dus in opperrijstland Japan gezien als het toonbeeld van verval en armoede en verdriet. Zitten wij daar met ons goede gedrag die bruine rijst te knagen. Je eet niet eens 100 gram rijst, dus dan scheelt het maar een halve gram vezels ofzo.
Ook is voor mij witte rijst beter dan bruine rijst te combineren met heel veel groente en opvallend lekker met vezelrijke producten. Witte rijst gaat goed met linzen, risotto gaat goed met knol of pastinaak, curry met kikkererwten, sushi met edamame en nasi met doperwten. Bruine rijst daar eet ik het liefst met een cordon blue ofzo om het te verbloemen.
Misschien dat ik later aan de hemelpoort op mijn donder krijg dat ik alleen maar witte rijst wilde eten, maar fuck it. Ik heb in ieder geval geleefd.