Mijn grote gevaar is dat ik dan nu jullie alles uitleg over vezels, helemaal begrijp in wat een gekloot het eigenlijk is om een dieet om te gooien en dat ik dan tóch jullie doodgooi met ingewikkelde recepten. Dat is niet alleen omdat ik van koken houd. Ook mijn ego voelt zich wat gekrenkt dat er zo weinig culinairs in staat, amper iets hips Aziatisch. Dat is de emotionele koker in mij, die heel graag jullie wil verrassen. Maar daar help ik jullie niet mee. En mijzelf ook niet, want ik heb ook amper tijd.
Heb je een paar recepten gevonden waar je gewoon blij van wordt en daarmee vul je de dag? Helemaal goed. Ik wilde in de eerste maanden eigenlijk ook niet zoveel variatie, helemaal in de gloria was ik van veel eten en toch afvallen. Ik at toen vooral veel (echt gigantisch veel) chili, kimchi-pannenkoeken, bulgur met gegrilde groente en roggebrood (geen zorgen, dat was tot ik roggecrackers ontdekte. Nu rep ik niet meer over roggebrood. Dat is maar zelden echt lekker). Voila, mijn dieet voor de eerste twee maanden.
Dus maak je niet te druk als je vaak hetzelfde eet, zorg wel dat je een beetje varieert over de dag met bonen, linzen, fruit, groente en volkoren producten. Anders wordt de Ketogod boos. (zie hoofdstuk eiwit)
Uiteindelijk kwam er ook bij mij wat behoefte aan variatie en soms ook iets langer koken. En nou goed dan. Ik heb er één hoofdstukje met toko-recepten ingezet. Is voor later, als je het vezelrijke koken lekker onder de knie hebt en wat wil variëren. Misschien is dat wel nooit.
Ontbijt
Muesli gemixt met cruesli tot je de sweet spot hebt bereikt
Overnight oats met geitenmelk
Brinta als je overnight oats bent vergeten
Havermout met appel, chia en kaneel
Chia-chocoladepap voor astronauten
Beleg:
ayver en huttenkase
Sandwichspread met schiraza voor een smaakexplosie voor calvinisten
Jam met huttenkase
Hummus met chipotle
Selleriesalade (knolselderij verstopt in mayonaise).
Klein beetje pindakaas (ho ho) met augurkenstrips
Avocado met citroenrasp
yogonaise met tomaat
Banaan met schiraza
Appelkaneel
En jawel, witte bonen in tomatensaus. Zonder witte bonen in tomatensaus was denk ik het hele Britse ras uitgestorven. Ik was altijd verbaasd dat ze er nog waren, met hun worstjes en witte toast. Maar dit is dus de sleutel.
En dan de spreads die je nooit maakt tenzij je indruk wilt maken op bezoek, maar wel als het de dag ervoor avondeten was:
Boerenkoolpesto
Paprikalinzenspread
Snacks
Bevroren mandarijn
Muesli mix
Paprika met tahini yoghurt
5 minuten werk (dit is geen avondeten, maar gooi er wat aardappelen uit de oven bij of wat extra sla en dan is het dat wel)
Bonenprutje uit een blik met crackers of tortilla en pittige saus en wat yoghurt
Noem dit maar geen dahl
Rode linzen, tomaten uit blik, ginger garlic paste, garam massala (als je het op kunt brengen, een uitje). Eventueel handje spinazie erdoor.
Snelle paprikasoep (babywinnaar)
Pot paprika
Rode linzen
Tomaten uit blik
Bouillonblokje
Pita burger
Pitabroodje volkoren (wat was er voor de volkorenpita?)
Een vegan burger die vezels heeft. Dus met basis van soja of erwten.
Half uitje
ketchup, mosterd (McDonalds classic)
augurk
Open hummus
Hypocriete hummus
Doperwten met citroenrasp en feta
Biet met bramen en hazelnoten
Even in de oven en dan de keuken schoonmaken alsof je hem morgen gaat verkopen
Aardappelen uit de oven
Groene groente met kokosschaafsel en dadels
Aardpeer, bleekselderij, prei en een eitje.
10 min (oke, paar keer oefenen en dan is het werkelijk 10 min)
Kimchipannenkoeken
Zuurkoolpannenkoeken
Zuurkool
Kurkuma
Eitje
Rogge
Beetje yoghurt of desemstarter
50 gram witte bonen??
Broodje falafel met zuurkool
pasta potpaprika
2 ui
knoflook
Paprika
handje linzen
Kappertjes
Creme fraiche
Tomaat
Gerookte paprikapoeder
Bulgur met kerrie
Pannenkoeken of wraps met sacralose andijvie en witte bonen
Spruiten met noodles en tofu of rijst met spruiten en pompoen
Iets minder eenvoudige dahl
15 min
Gnocci met boerenkoolpesto
Boerenkool
Citroenrasp
Knoflookteen
Olijfolie
Oude kaas
Chili Sin Carne
Oude Friettata
Noedels met mayonaise
Broodje shoarma van knolselderij
Boerenkoolpesto pizza’s met ricotta en tomaat
linzensoep met roomboter
Zoete aardappel
Groene curry met witte bonen kokos
Domme Pokebowl
20 min
Risotto
pasta rood met knolselderij en gehakt
Chinese aubergineschotel
Lastige boodschappen
Japanse risotto
Wakame appel
Sushi met appel en haring
Koken voor meerdere dagen
Moussaka
Lasagne
Saus
Ik moest afkicken van de mayonaise. Ik gebruik meestal gewoon ketchup trouwens, want daar zit geen vet in. Wel wat suiker, maar dat geeft niet zoveel kcal. Als je 100 ml ketchup eet (dat doe je natuurlijk niet), heb je maar 100kcal binnen.
Knoflooksaus