Kombucha is mijn favoriete vervanging voor alcohol, niet in de laatste plaats omdat er een natuurlijke bubbel ontstaat, waardoor ik geen flessen spa rood hoef te kopen of zo’n domme soda stream in huis moet halen.
Je kunt overal het recept vinden, dus dat ga ik hier niet produceren. Maar dit zijn mijn bevindingen na een jaar kloten en die lees je dan weer nergens:
- Het is het lekkerst met Oolong tea, maar die is fucking duur en beetje idioot om die dan te fermenteren, dus ik gebruik gewoon zwarte thee en dat is het een-na-lekkerst. Ik weet dat groene thee beter is, vanwege de lagere cafeïne maar ik weet wel meer en dat sla ik soms ook in de wind.
- Ik maak gewoon een pot waarin ik dan soms wat bijgooi, ik weeg het niet af maar proef gewoon wat. Als het een beetje zuur begint te smaken, gooi ik het in de afsluitbare fles
- De afsluitbare fles maakt de bubbels. Dat proces is hetzelfde wat er gebeurde in de pot, maar dan dit keer dat je het koolzuur niet laat ontsnappen met die theedoek. Dus het is het ook in deze fase belangrijk dat de kombucha nog wat zoet is, want de suikers worden omgezet in melkzuur, waardoor er gas vrijkomt. Ook handig als er een sliertje scoby in dat flesje zit. Ik gooi er soms nog een klein schepje suiker tegenaan. Je kunt ook vruchtensap toevoegen, dat is lekker suikerig, maar ik vind dat zelf best goor.
- Ik vind de kombucha het lekkerst met Europese kruiden. Laurier, rozemarijn, gedroogde sinaasappel, bergamotschil en tijm. Een Japanner zal zich doodschrikken, maar dat deed ie denk al bij stap 2.
- Er vormt zich telkens weer een nieuwe scoby en die kun je dus opeten. Niet zo verschrikt kijken, als je het drinken eronder opdrinkt dan moet je ook dat ding gewoon kunnen eten natuurlijk. Hij smaakt naar een soort zure oesterzwam, maar dan met een vlezige structuur en het is echt een te gek ding bij noedelgerechten. De voedingswaarde zijn nog onbekend, dat weten we pas als ik 118 blijk te zijn geworden en we erachter komen dat ik al die tijd die scoby heb gegeten en jij niet.
- Je kunt de scoby met wat suiker ook gebruiken om prik te maken. Hij wordt wat zuurder dan gewoon spa rood, maar ik vind het wel lekker zo. Scheelt weer zo’n domme sodastream of flessen spa rood kopen waarvan ze dan zeggen dat ze worden gerecycled maar waarvan die flessen gewoon door de shredder worden gehaald bij mijn Albert Heijn, fuckers.