Dit recept is vrij eenvoudig, maar door de gerookte paprikapoeder heel erg afwijkend van de Italiaanse pastasauzen. Ik zeg ggraag m een stalen gezicht dat het recept uit de Dolomieten komt. ‘Noord-Italië, weet je wel’. Mensen knikken dan instemmend. Je proeft de zon over de bergen, die dat dal dan niet bereikt en die Italiaanse bergboy die uit zo’n dal klimt naar de zon en dan Duits zingt maar met een Italiaans accent, die proef je ook ergens ver weg. Het is een van mijn favoriete recepten (zal ik stoppen met dit opschrijven? Ik heb in totaal maar acht recepten ofzo, mag hopen dat het mijn favorieten zijn.)
Deze pastasaus kun je heel gemakkelijk met de staafmixer fijnmalen en dan is, jawel, een spread. Heb je eindelijk eens zo’n healthy spread gemaakt die we overal zien staan maar die nooit iemand maakt tenzij speciale gelegenheid en dan gooi je hem ramvol olijfolie want bezoek. Nu, ik heb ontdekt, van een sausje maak je wel een spread.
Ook kun je deze saus blenden en de volgende dag eten met wat gebakken kip of tofu en rijst. Dan krijg het een beetje een Hongaars tintje. Hieronder vind je het stappenplan. Ik maak deze pasta dus altijd voor 3 personen, want de mogelijkheden zijn ein-de-loos.
pasta potpaprika 2/3 personen (10 min)
1 ui
3 knoflooktenen (als je er net zoveel van houdt als ik)
1 Pot paprika’s op zuur
70 gram rode linzen
Kappertjes
Gerookte paprikapoeder
Creme fraiche of parmezaan.
Volkoren tagliatelle
Zet ruim water op, gooi wat zout in het water en kook de pasta goed gaar (al dente bij volkoren pasta voelt alsof je de reforma-winkel zelf opeet).
Snipper de ui en bak hem in de pan glazig. Pers de knoflook uit boven de glazig ui. Haal de paprika uit de pot, bewaar het zuur. Als je niet van zuur houdt, hoeft dat niet. Spoel ze dan ook even af onder de kraan. Snijd de paprika in reepjes, of kleine stukjes, wat je leuk vindt of het gemakkelijkst gaat. Doe ze bij de pan met het handje linzen en een bekertje water. Doe de twee eetlepels tomatenpuree in erbij. Voeg de kappertjes toe en zet de deksel op de pan. Voeg wat extra water toe als het droog kookt. Na 5 minuten zijn de linzen zacht en is je pasta klaar. Haal uit de pan wat je vandaag gaat eten.
Voeg wat gerookte paprikapoeder en zwarte peper toe naar smaak. Mix het met een beetje creme fraiche en wat zout, of strooi er wat parmezaan over. Als je vegan bent, zonder zuivel kan ook prima, of anders een beetje sojaroom en edelgistvlokken.
Lekker met verse basilicum. Zeker leuk als er gasten komen, met zo’n blaadje erbij. Maar om nou zo’n pakje te kopen voor alleen deze pasta, dat zou ik laten. Basilicum groeit geloof ik niet eens in de Dolomieten.
Dag 2: Hongaarse paprikaschotel
Gooi wat extra normale paprikapoeder door de pan, of als je het hebt, Hongaarse. Ik vind het lekker om het een beetje te pureren, en dan te serveren met rijst en tofu of kip. Soms bak ik er wat extra champignons doorheen, maar geen Hongaar die dat ooit zou doen.
Dag 3: Spread
Ben je er klaar voor? Je eerste spread? Kook de rest van de saus in tot een stevige substantie. Soms gooi ik er nog wat extra linzen doorheen, zodat het nog vezelrijker wordt. Soms vind ik de spread ook lekker met gerookte paprikapoeder, maar meestal vind ik dat een beetje heftig. Een beetje komijnpoeder kan wel lekker zijn en natuurlijk wat zout en peper.
Pureer de boel met een staafmixer. Ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.