Koolhydraten geven je energie, 4kcal per gram. En ook heel veel afgrijzende blikken. We hebben aangeleerd dat koolhydraten echte dikmakers zijn. Dat zijn ze echter alleen pas als je er teveel eet. Dan gebruikt je lijf ze niet meer als energiemakers, maar slaat ze ergens op voor barre tijden. Ja, de verzinner van het menselijk lichaam had nooit gedacht dat dat zou zijn ‘als de nachtwinkel dicht is’.
De verzinner van het menselijk lichaam had echter nooit bedacht dat er dan megapizzeria’s zouden komen, waarin iedereen wordt volgepropt met witte bloemproducten. Dat het aanbod van supermarkten 80 procent ongezond zou zijn, met allemaal glazen bakken waarin dan allemaal lekkere foccacia’s liggen en speltkaasbroodjes en dan alleen een ingedeukt volkoren kaiser brotchen voor die paar reformakneusjes.
Het was eigenlijk best slim bedacht, als een mens zich voedt met een aardappel of een tarwekiem, dan krijgt het belangrijke energie binnen, maar ook meteen wat vezels. De vezels zijn de onverteerbare koolhydraten, waarmee je darmen gaan gymnastieken. Maar ja, wist die veel dat ze die koolhydraten zo gingen bewerken dat de vezels eruit werden gezeefd.
Dus, laten we een verschil maken vanaf nu tussen geraffineerde en ongerafineerde koolhydraten. De gerafineerde koolhydraten, dat is vooral witte bloem. Bloem heeft even veel kcal als suiker. Een wit bolletje is een klein taartje. Die moet je zoveel mogelijk overslaan als je aan de lijn bent. Ik at het natuurlijk wel eens, zeker uit beleefdheid. Maar dan zette ik na zo’n velvetding van de Appie de eetmeter aan en kwam ik erachter dat ik de rest van de dag moest opletten. Ik houd daar niet van. Dus ik was er al snel klaar mee. En nu ik niet aan de lijn ben, zie ik het gewoon voor wat het is. Een taartje.
Maar de ongeraffineerde koolhydraten, die zijn de hoofdmoot van een gezond eetschema. Je lichaam komt uit op zo’n 400 kcal aan vet, 200 kcal aan eiwitten en dan 1000 kcal aan koolhydraten, per dag. Je mag namelijk 200 tot 300 koolhydraten per dag. Maar dus niet meer de witte. Want om aan je vezelbehoefte te komen – dat is immers gelinkt aan je koolhydraatbehoefte – moet je dus wel kiezen voor volkorenmeelproducten, bonen, erwten, linzen en aardappelen.