Ik zat er bijna ook weer aan. Ik vertelde trots over hoeveel aardappelen ik at tegenwoordig en een vrouw met long covid vertelde mij dat aardappelen je insuline heel snel laten stijgen. Of ik daar last van had, kon ik laten testen. Via een bank voor diabetes, de eerste test is gratis, daarna is het 70 euro, ook prima te missen, zei ze. Zij had er veel baat bij en at geen aardappelen meer.
Ik schrok. Aardappelen zijn hoofdmoot in mijn dieet en mijn boek. Pas later dacht ik, An, je hebt toch de voedingswaarden gelezen? Ze gaan prima in je dieet. Zeker nu je bomvol vezels gepropt bent en bloedsuikerwaarde sowieso worden verlaagd. Ik merk ook niets na het eten van aardappelen, geen gaapje niets. Ik voel me gewoon prima gelukkig na een aardappel.
En toen dacht ik weer aan wat een gefrustreerde biologieleraar mij ooit vertelde. Onze lijven werken ongeveer hetzelfde. Jouw lijf kan net zoals de meeste lijven, die aardappelen prima verwerken. We zijn op heel veel vlakken uniek, maar niet in onze spijsvertering.
Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die wel uniek zijn in spijsvertering, of heel moe worden van gluten, lactose of fructose. Dat kan zeker. Als dat geval is, zou ik die vooral minderen. Maar mijn tip is om de volkoren gluten niet volledig te mijden (ja, ik weet dat je hoopte dat ik ‘croissantjes’ zou zeggen). Dat is namelijk omdat zij aminozuren bevatten die in combinatie met andere aminozuren, een volwaardig eiwit (dat is de domme vertaling van proteïne) vormen. Dierlijke producten (die zonder vezels dus) bevatten volwaardige eiwitten. Dus als je een stuk kip eet, eet je zoveel eiwit als op de verpakking staat. Plantaardige producten hebben dat niet en daar werken gluten vaak goed om het dan weer heel te maken.
Ik weet het, dit weet haast niemand omdat we hiervoor gewoon heel veel dieren naar binnenwerkten met elkaar en we dus heus prima wel aan onze eiwit. En die 0,3 procent veganist uit de nineties, die at heus nog wel gluten, want wat moest die anders? Maar nu je meer focust op vezels en daarmee minder dierlijke producten kunt eten, moet je er wel op letten. Dus alleen geen gluten als je er echt heel moe van wordt. En anders gewoon je boterham opeten. Beloofd?