Ouders zijn grofweg te verdelen in twee soorten mensen. Mensen die een heel vies gezicht trekken bij wasbare luiers en mensen die wat verdrietig kijken bij wasbare luiers, omdat ze niet overgestapt zijn op wasbare luiers. Vaak wilden ze wel beginnen, maar ze wisten niet zo goed waar, of ze hadden iets gekregen wat maar half werkte. Of ze begonnen met een pakket, maar toen dat te klein was, zijn ze zo weer de gewone luiers ingeslide. Oepsie. Er is maar een heel klein groepje dat hier niet in valt en gewoon wasbaar luiert, van kraamtijd tot zindelijkheid, zonder gemor.
En tot ieders verbazing, zit ik in dat groepje. Alle red flags wapperden: ik ben alleenstaande moeder en had altijd een hekel aan het huishouden. Alhoewel, dat zou impliceren dat ik het deed. Nu ik een kind heb, moet ik wel en nou ja, is het eigelijk best wel lekker als het netjes is. Maar het kwam hiervoor niet echt in mij op om tijd in te ruimen om te gaan stofzuigen of de was op te hangen.
Die hekel aan de was, is mijn life saver geweest. Want daarom koos ik voor systemen die vooral heel eenvoudig wasbaar zijn. Dat zijn de systemen die er al waren, uit de jaren 50 met hydrofiele doeken en prefolds, maar dan nu gecombineerd met een buitenbroekje van PUL.
Over het broekje van PUL: eigenlijk hadden ze van mij wel mogen stoppen met innoveren nadat ze dat buitenbroekje van PUL hadden ontdekt. Dat zorgt namelijk dat de hydrofiel niet doorlekt, waardoor het een stuk gemakkelijker wasbaar luieren is. Maar daar stopte de innovatie niet. Want na het PUL-broekje werden de wegwerp-pampers gelanceerd en dat is natuurlijk nog eenvoudiger dan wasbaar luieren en toen hadden we nog geen idee van de afvalberg, we dachten dat dan gewoon naar een weitje ging in Zeeland ofzo. De reden waarom veel wasbaarluier enthousiastelingen stoppen is, denk ik, dat van veel systemen de wegwerp-Pampers het startpunt zijn geweest voor het maken van nieuwe wasbare luiers. Alsof die Pamper nou zo’n geniale uitvinding was, een systeem dat heel vaak doorlekt en daarom steeds verder wordt volgepropt met chemicaliën.
Een lans breken voor de prefold
Daarom wil ik hierbij graag een lans breken voor de oude systemen, met wat handige nieuwe add-ons: de prefolds en zelfs de hydrofiele doeken. Die wassen namelijk supergemakkelijk en maken niet zo’n dik pakket. Ook vind ik het fijn dat het een universeel systeem is. Je kunt elke hydrofiel combineren met elk buitenbroekje.
Goedkoop wasbaar luieren
En belangrijke overweging voor mij om te wassen met prefolds en hydrofielen is dat het heel goedkoop is. Nu is wasbaar luieren in theorie natuurlijk veel goedkoper dan wegwerp, dat is wel alleen als het ook echt lukt. Dat weet je natuurlijk niet als je eraan begint en dan is zo’n 500 euro startbedrag wel veel. Voor een hydrofiele luier of een prefold betaal je rond de 2 a 3 euro en die gaat mee van newborn tot zindelijkheid. Ik zit nu bijna op anderhalf jaar en heb denk zo’n 250 euro uitgegeven in totaal (en dan nog zo’n 50 tot 100 euro aan domme miskopen) voor al mijn luiers.
Dit zijn de spullen die ik gebruik, of even wil verduidelijken:
Wat zijn Prefolds?
Prefolds zijn een zijn vierkanten doeken die je gebruikt als luier. Je kunt ze gebruiken als een directe luier met daarover een broekje van pul. En je kunt ze in een pocketluier steken, waardoor het lijkt op een pamper.
Prefolds komen in katoen en in bamboe. Ik heb een vrij sterke mening over prefolds: ik vind de katoenen het fijnst. Bamboe is een sterkere vezel die voor kleding te gek is, maar met luiers vind ik het maar meh. Het worden van die compacte dikke lappen na een paar keer wassen en ik heb het idee dat ze minder gemakkelijk weer schoon wassen. Ook drogen die van katoen echt supersnel, binnen een dag (zo’n nagebouwde pamper doet daar zonder schaamte soms twee dagen over).
Ik heb de prefolds gekozen van Avo & Cado (ja, niet gekozen vanwege de naam. Kots). Ik ben gestart met 12 newborn prefolds. Dat zijn de kleine gele. Ik heb daar een paar maanden later nog 18 gewone prefolds aan toegevoegd, de groene. Daar luier ik nog steeds mee. De kleine gele hoefde ik niet weg te doen toen de groene erbij kwamen, die gebruikte ik als inlegger en dat doe ik nu nog steeds wel eens (ik leg straks uit wat een inlegger is).
Wat zijn hydrofielen?
Ik heb naast de prefolds nog 18 hydrofiele luiers gekocht. Nou vond ik de hydrofiel dus superfijn, omdat het niet zo’n dik pakket is om die billen van je piepkleine baby. Maar je moet dan wel luiers gaan vouwen. Dat is als ze nog newborn zijn, wel wat werk. Je moet dan namelijk een heel klein luiertje vouwen. Ik moet zelf zeggen, ik vond dat wel geinig (had ik zelf ook niet verwacht, met mijn hekel aan het huishouden). Maar ik was dan ook in mijn eentje met een baby die niet echt terugpraatte. En hydrofielen zijn heel gemakkelijk in de was, ze zijn direct droog. Daarom zou ik je wel willen aanraden om één pak hydrofielen erbij te nemen, zodat je dat een beetje kunt oefenen als je toch een beetje opgesloten zit thuis met je baby. Als ze wat groter zijn, is het wel echt ideaal om die skill te hebben. Als je bent vergeten te wassen of de overige bende wilt niet snel drogen, dan zit je niet zonder. Ik vouw trouwens tegenwoordig de hydrofielen niet meer voor, dat doe ik gewoon aan de luiertafel.
Kies niet voor die leuke ‘Hema-hydrofiel’: de enorme doeken met prints van enorme proporties. Die zijn meer bedoeld als spuuglap of om een tentje van je kinderwagen te maken ofzo. Maar 70 of 80 vierkant en iets katoenerigs en iets dat in de beschrijving ook duidelijk zegt ‘wasbaar luieren’. De hydrofiele luierterm is een beetje gekaapt voor gezellige doeleinden. Ik heb zelf de gewone witte, want ik vind dat heel cool staan, alsof je baby een soort samurai krijger is.
Ik heb zelf ook de oogjesluier. Dat is eigelijk precies hetzelfde systeem, maar een iets andere weeftechniek (en dan inderdaad, zo een compleet andere naam. Had niet nodig geweest). Ik kan niet zeggen of de oogjesluier of de gewone hydrofiel beter is. Ik let er eigenlijk nooit zo op. Maar als je kiest voor alleen oogjesluiers, lijkt me dat helemaal prima.
Overigens zijn mijn favoriete hydrofielen een pakket die ik heb gekregen van een vriendin, want die blijven vierkant. Heel veel hydrofielen worden een beetje rechthoekig. Geeft niet, je vouwt een randje om dan werkt het ook. Ik heb gehoord op de Facebookgroep over wasbaar luieren dat de hydrofielen van TotsBots wel vierkant blijven.
Wat zijn Snappies
Een snappie gebruik je om de luier dicht te krijgen. Een snappie kost wel 3 euro per stuk. Dat is een lullig hoog bedrag voor zo’n klein dingetje. Neem er toch maar eentje, om even te testen.
wat zijn Inleggers (boosteren)
Mocht je jezelf gaan verdiepen in het wasbaar luieren, dan heb je vast al de angstaanjagende term ‘bijboosteren’ gehoord. Dat is een veel te coole term voor een extra reep stof in je luier (‘inlegger’) zodat deze niet te snel gaat lekken.
Ik gebruik zelf nu ze 16 maanden is het liefst een hydrofiele luier die ik in 8 vouw, tot een smalle rechthoek. Dat werkt als een trein. Ook gebruik ik soms de kleine gele prefolds als hydrofiel. Ik heb wel een paar inleggers gekocht, maar ik vond ze veel te duur voor wat ze doen.
Let op: wat je ook doet met inleggers, ga nooit, NOOIT voor de microvezel. Dat is een soort spons die niet echt iets doet. Zelfde trouwens voor charcoal, werkt ook helemaal niet. Ik kreeg de microvezel inleggers bij een luier erbij en gebruik deze nu als wasbaar watje. Verder heeft de microvezel nul functie behalve dan ervoor zorgen dat heel veel mensen stoppen met wasbaar luieren.
Overigens gebruik ik ook soms een fleece inlegger, zodat de stof droger aanvoelt. Ook glijdt de poep er gemakkelijker af in de WC. Ik vind zelf deze het fijnst en lekker betaalbaar. Fleece inleggers hebben dus geen andere functie dan een droog gevoel geven. Ze nemen geen vocht op.
Inlegvellen
Een cellulose inlegvel kun je gebruiken om de drol op te vangen. En als er dan geen drol was, dan kan je hem nog een paar keer wassen, want ze blijven na de was goed. Ik heb mijn rol inlegvellen doorgegeven. Ik vind het maar niets, zo een doekje met een drol erin. Waar gooi je die dan weer in? Ik vind het juist prettig dat alle drollen niet in de prullenbak verdwijnen, maar in het riool. Maar dat is persoonlijk. Hoe dan ook, als je baby nog klein is, kun je nog even wachten met besluiten of je een inlegvel neemt of niet. Met een baby is een inlegvel echt niet nodig, die poept een beetje gele substantie en dan soms opeens heel veel, maar dan gaat zo’n velletje je niet redden.
Wat zijn wasbare PUL overbroekjes?
Overbroekjes gaan over je luier heen en houden de boel droog. Ik koos direct voor de one-size overbroekjes (4 tot 16 kilo) en sloeg de newbornbroekjes over. Zo’n broekje over een prefold of hydrofiel met de drukknoopjes op de kleine stand, werkt echt prima en wordt niet zo’n dik pakket. Die kleine beweegt toch nog niet die eerste weken en ze is al heel snel 4 kilo. Ik ben verliefd op de overbroekjes van Seedling. Ze hebben een dubbel lekgootje aan de binnenkant van het dijbeen, waardoor het heel weinig doorlekt.Ik nam er in het begin drie, om het even uit te proberen. Ik heb later nog extra Seedling overbroekjes gevonden op Vinted, hallelujah, 6 broekjes voor 25 euro.
Op Ali-express worden ook gewoon overbroekjes verkocht. Nou heb ik van alles tegen Ali-express en ons consumentisme, maar dat blijkt toch niet zo standvastig bij wasbare luiers. Die van Ali express hebben geen dubbel lekgootje zoals Seedling, ze zijn vast niet zo te gek. Maar ze doen het volgens mij echt prima.
Wasbare Pocket-luiers
In een pocketluier stop je een prefold of hydrofiel en dan doe je hem om. Het is een iets dikker pakket, maar je baby heeft er geen last van. Ik vind het ideaal. Ik gebruik ze vaak als ik op weg ben, of als verschonen snel moet, of als Elin naar haar vader of een oppas gaat. Die krijgen ze ook eenvoudig om. De drol glijdt vrij eenvoudig in de WC vanaf de stof en hij wast heel eenvoudig goed schoon. Je moet ze wel na 1 x gebruiken wassen, dat is anders dan bij de overbroekjes, maar ik heb daar nu ze niet zo duur zijn, prima vrede mee.
Ook een klein nadeel vind ik, dat de het geen katoen is dat tegen de huid van mijn kind zit. Maar hoor mij nu, oude muts.
Ik heb drie pocketluiers van Seedling, toen die eens in de aanbieding waren in Nederland. Deze luiers zijn werkelijk fan-tas-tisch maar wel duur, want je moet natuurlijk elke keer de luier in de was gooien (dat is anders met een normaal overbroekje, die was je alleen als ze vies zijn).
Later kreeg ik van een vriendin een paar pocketluiers van Ali Express voor ongeveer 3 euro per stuk en die zijn echt prima. Ik wou dat ik ze meteen had ontdekt, dan had ik denk ik nooit die van Seedling gekocht. Ze hebben alleen geen dubbele lekgoot, maar dat is geen probleem.
Een ding: de inlegger die je erbij krijgt, gebruik die niet als inlegger. Ik herhaal, gebruik die niet als inlegger. Het is er een van microvezel. Doe er gewoon een katoenen prefold in en ze werken als een trein.
Wasbare Nachtluiers (en het zoeken naar een antwoord)
De nachtluier is een ding. De pampers bomvol chemische gel, die blijven zich lekker volzuigen. Zitten wij daar met een katoen lap. Ik doe nu twee hydrofielen over elkaar heen gevouwen met een inlegger, maar dat houdt het niet. Mijne drinkt nog best veel. Dus ik verschoon nog één keer in de nacht met een pocketluier. Ze ligt naast me, dus het is te doen, maar niet ideaal. Maar als ik niet verschoon en haar luier is supernat, dan blijft ze de hele tijd vragen om borstvoeding (omdat ze niet weet hoe ze moet vragen of ik haar luier kan verschonen).
Er schijnen geweldige nachtluiers te zijn, ik vind het allemaal wat duur en twijfel of het beter gaat zijn, want een dikker pakket wil die van mij niet. En er zijn veel mensen lyrisch over wolbroeken, maar mijn kleine is nogal warm in de nacht, naast het feit dat we naast elkaar liggen en ik dat wolbroekje dan toch een beetje een goor idee vind.
Nou goed. Het eerste half jaar zit je sowieso prima met een hydrofiel en prefold, daarna kun je gaan goochelen ermee en mij de uitkomsten sturen.
Wat moet je aanschaffen voor wasbare luiers
Ik denk dat als je enthousiast wordt van wat hierboven staat, kun je met deze lijst niet echt nat zult gaan:
12 x prefolds newborn. Merk: Avo & Cado
6 x prefold one size. Merk: Avo & Cado.
12 x hydrofielen 80 x 80. Merk Tots Bots (denk ik, ik heb zelf oogjesluiers, maar ik zou denk deze willen proberen)
1 x Snappie (even kijken of je wel echt hydrofiel gaat luieren, zonde om die heel veel te hebben)
3 x overbroekje. Merk: Ali Express of Seedling
12 x pocketluier. Merk: Ali Express (of Seedling, als je rijk bent)
Evt: fleece inleggers.
Notitie 1: Ik zou misschien zelf 18 prefolds newborn kiezen, ze zijn niet zo duur en je kunt ze daarna het eerste jaar prima gebruiken als inlegger. En als iemand een baby krijgt kun je deze doorgeven en dan iemand ook enthousiast krijgen over wasbaar luieren.
Notitie 2: Ik twijfel of ik 6 of 12 hydrofielen aan zou raden. Je kunt er ook nul kopen, vaak krijg je ze van iedereen om je heen omdat iedereen ze wordt aangeraden want ‘overal handig voor’ maar ze zijn eigenlijk vooral handig voor wasbaar luieren, maar dat doet dan weer niemand.
Mijn eigen voorraad is inmiddels bij 1,5 jaar
Geen prefolds newborn meer, die heb ik weggegeven aan een vriendin na een jaartje, want die gebruik ik ook niet meer als inlegger.
22 x prefold one size (de groene van Avo & Cado en 4 van Seedling)
20 x hydrofiel (ofzo, ontelbaar sinds ik een batch erbij heb gekregen van een vriendin. Was absoluut niet nodig, maar ik luier vaak in de nacht met hydrofielen)
15 x fleece inleggers
8 x snappies (haha, uit frustratie als dat ding weer eens kwijt was. 8 is veel te veel)
5 x overbroekjes Seedling (de rest uitgeleend aan vriendin)
12 x pocketluiers (waarvan 3 Seedling en de rest via dat schattige online boutiqje, Ali nogwat).
Notitie: ik ben wel erg fan van de dubbele hydrofiel als luier. Dat is bijna niemand. Ik denk dat als je fan bent van pockets, je misschien 30 prefolds nodig hebt.
Wassen van wasbare luiers
Wassen met hydrofielen en prefolds is supereenvoudig, want het zijn katoenen lappen en die zijn enorm vergevingsgezind in vergelijking met voorgevormde rafelrand luiers. Ik weet dat, want ik heb dus twee voorgevormde en die vergaan inmiddels in mijn wasroutine.
Sommige mensen gooien de luiers gewoon na drie dagen in de hete was. Ik vind dat een goor idee. Ik raad je aan om je luiers te spoelen met je wasmachine. Daarin zijn er twee klasjes, de koude spoelers en de warme spoelers. Ik zit in het eerste klasje. Ik denk namelijk dat als je warm spoelt, je een warm klimaat maakt voor de bacteriën. Dus ik doe het liever koud, maar dan wel heel vaak. Het spoelwasje duurt bij mij 22 minuten. Ik doe dat wasje elke dag, soms 2 x, en ik laat daarbij de eerdere luiers gewoon telkens meedraaien. Eigenlijk is dus mijn wasmachine een soort luieremmer.
Ohja die drol die gooi je natuurlijk wel even in de WC. Maar dat hoeft bij mij niet superzorgvuldig, de wasmachine spoelt de rest prima weg.
Je hoort op dag drie te wassen. Ik doe het vaak pas op dag 4 of 5, dat gaat prima. Ik gooi er bijna altijd nog wat beddengoed bij en soms wat rompers die op 60 graden moeten. Of andersom, wat luiers die bij het beddengoed gaan. Ik doe de luiers op het lange programma van 3,5 uur (oke, toegeven, soms even het speed perfect programma van 2 uur, als hij niet vol zit). Ik was zelf met wasnoten, dat schijnt echt streng verboten te zijn met wasbare luiers, maar bij hydrofielen en prefolds kan dat dus wel prima. Eens in de zoveel wasjes gooi ik er ook een half dopje wasmiddel bij, meer zodat de wasbare luiergod zeker weten niet boos op mij wordt dan dat ik echt denk dat het nodig is.
Ik heb wel echt een superfijne wasmachine, een Bosch Serie 6. Dat ding was wel iets van 600 euro. Ik denk wel (hoop!) dat de meeste wasmachines prima voldoen, want ik heb ze ook wel eens gewassen op de camping ofzo en ze komen er altijd prima uit. Als je wasmachine niet zo goed is, was dan wel elke 3 dagen en niet op mijn was-‘routine’. Beloofd?
Ophangen van je luiers
Over ophangen: in de zon gaan de vlekken eruit. Heel apart. Ook handig met je t-shirts trouwens, ik wist dit niet tot ik wasbaar ging luieren. Als het ophangen binnen te lang duurt, is een ventilator echt een uitkomst. Gewoon zo’n eenvoudige koude, werkt supergoed en kost heel weinig stroom en ruimte. Toen ik daar nog niet achter was, zette ik mijn hepa-filter er weleens bij (staat normaal in de slaapkamer). Dat werkt ook goed.
NB
Oke, mijn laatste two cents over wasbaar luieren. Ik denk dat in het zoeken naar de oplossing, het luieren wordt gezien als het probleem en het wassen, nu ja, dat is iets dat later komt ofzo. Maar het luieren, dat vind ik persoonlijk niet het probleem, ook als het wat langer duurt. Dat doe ik namelijk samen met mijn kind. Ik bedoel, waarom zou je precies daar de haast hebben? Zodat je weer lekker snel met de blokkendoos aan de gang kunt?
Emmi Pikler (1902), een best wel coole pedagoog uit Wenen, zegt dat veel mensen even snel verschonen, of bijvoorbeeld even snel de toet afdoen. En dat is voor je kind best wel traumatisch, want eigenlijk zet je jezelf daarmee boven je kind. Een kind wil, net zoals mensen die ouder worden en daardoor alles gaan afzeiken, eigenlijk niet geholpen worden. Een mens wil in principe niet geholpen worden, want daarmee wordt onze kwetsbaarheid zichtbaar. Zelfstandigheid is namelijk onze enige kans om te overleven.
Emmi zegt daarom, laat die blokkendoos maar hangen en geef je baby de volle aandacht als je het helpt, zodat het kind zich veilig voelt en niet een beetje sneu en klein. Zeg wat je gaat doen, vraag om het beentje, maak wat grapjes. Neem de tijd. En wees tijdens het verschonen echt even samen met je kind. Er moet brand uitbreken voor jij stopt met verschonen of met iemand anders gaat kletsen.
Mijn dochter vindt verschonen heel vaak stom, maar als ik veel grapjes maak en haar laat staan na de luier, dan lacht ze na een tijdje juist en steekt ze zelf haar beentje uit. Tadaa. Twee vliegen in één klap, ze heeft een schone wasbare luier aan en we hebben weer een beetje aan de hechting gewerkt.
Volgens Emmi, kan je haar eigenlijk de rest zelf wel laten ontdekken, op haar eigen tempo. Daar hoef je niet zo bovenop te zitten en je hoeft ook niet heel veel speelgoed te geven (volgens Emmi dus nada, geef maar gewoon een pollepel en wat propjes papier). Nou, ik weet niet of het waar is, maar ik doe maar even alsof het waar is, want vind veel speelgoed ook wel prijzig en wil liever niets nieuws kopen en als ik daar dan over twijfel, dan bedank ik Emmi voor het wegnemen van mijn schuldgevoel.